Čitaonica | Aktualnosti

„Zeleni Božić, bijeli Uskrs“

08.04.2012. | Đurđica Marković

Pučka izreka „Zeleni Božić, bijeli Uskrs“ i ove je godine dobila svoju potvrdu. Značenje izreke nije potrebno posebno objašnjavati – ako je Božić bez snijega, bit će ga za Uskrs, kaže narod, što je potvrđeno i ovog Uskrsa.
Sjećate li se zadnjeg Božića? Iako je u gorskim, a mjestimice i u nizinskim predjelima bilo snijega, nije pao na Božić, već tjedan ranije. Temperature gotovo identične današnjima.

Ovogodišnji Uskrs donio je potpuni vremenski zaokret. Nakon proljetnih, mjestimice i gotovo ljetnih temperatura, pogoršanje vremena koje se sa sjeverozapada premještalo prema jugu zemlje. Već tijekom noći kiša je u gorskim predjelima prešla u snijeg, pa su motritelji već tijekom jutra zabilježili nove snježne centimetre: na Zavižanu 12 cm, Begovom Razdolju 8, meteorološka postaja Parg Čabar imala je 4 cm, a Gospić i Sljeme 1 cm snijega. Do večeri je na Zavižanu bilo 32 cm snijeg, a u zimsku idilu vratili su se i stanovnici Begovog Razdolja.  Prema informacijama s terena, zabijelila je i Ćićarija i Učka.

U ostatku zemlje padala je povremena kiša. Najmanje oborine palo je na sjeveru unutrašnjosti te u Slavoniji, a najviše na Zavižanu (44 mm), u Pločama (31 mm), Senju (28 mm), Ogulinu (26 mm), na postaju Split Resnik (22 mm), Pula aerodrom (21 mm), u Dubrovniku i Makarskoj (20 mm), Karlovcu (19 mm) i Zadru (18 mm).

Na jugu zemlje situacija posve drugačija nego u ostatku zemlje – osjetno toplije, no nestabilno, s grmljavinom, a na području Omiša i tučom koja je zabijelila omiški kraj.

Dnevne temperature u unutrašnjosti su se kretale od 6 do 9°C, na Jadranu od 15 do 18°C, no napredovanjem fronte prema jugu i jačanjem bure, i na jugu su prema večeri nezaustavljivo padale.

Foto: Željko Šop, Mario Todorov / CROPIX