Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Znamo li istinu o kišnici?

28.03.2016. | Đurđica Marković

Kako napuniti državnu blagajnu, pitanje je kojim se bave države diljem svijeta. U pronalaženju izvora financiranja, državni birokrati pokazuju veliku kreativnost, pa u svojim nastojanjima da „zarade“ što više, iskorištavaju i kišu.

Prvi koji su se dosjetili iskoristiti kišu, odnosno kišnicu, kao izvor zarade, su Amerikanci. U mnogim američkim saveznim državama zakonom je zabranjeno skupljaje kiše koja pada po krovovima kuća, u cisterne i bačve.

Tako, primjerice, u nekim dijelovima SAD-a, poput američke savezne države Utah, da biste radili ono što su genaracije i generacije vaših predaka radile besplatno, vi kišnicu smijete skupljati samo uz dozvolu za koju morate platiti i po nekoliko tisuća dolara!

Zvuči vam suludo? Možda je, ali funkcionira u praksi. A od 2013. godine, kada je Njemački parlament izglasao da voda više nije osnovno ljudsko pravo, tema oporezivanja kiše odnosno kišnice, postala je jedna od najžešćih tema današnjice. Strah mnogih da Europska unija ne iskopira američki zakon, nama se čini više nego opravdan!