Čitaonica | Aktualnosti | U korak s vremenom

Bijeli Božić i bez snijega

24.12.2018. | Đurđica Marković

Badnji je dan, sve četiri adventske svijećice upaljene. Godina se pomalo bliži svom kraju.  Zima nam je službeno stigla, no iako, kalendarski, znamo da je tu, vrijeme još jednom pokazuje svoju ćud, pa je sličnije proljetnom nego zimskom.

Na glavnim trgovima i ulicama naših gradova svjetlucaju tisuće lampica i šire se miomirisi slatkih fritula, finih kobasa i kuhanog vina. Na licima ljudi radost, baš kako i priliči u ovo blagdansko vrijeme. Konačno, Božić je mnogima najdraži blagdan.

Ulice i trgovi prepuni su razdraganih ljudi. Nema tog vremena koje bi moglo pokvariti ove blagdanske dane. Naravno, kao i prijašnjih godina, i ove smo za Božić priželjkivali snijeg,  jer malo je toga ljepšeg od Bijelog Božića. Mi, Zagrepčani, posljednji smo ga put imali 2007. godine, od tada su ciklone, anticiklone, hladne i tople fronte, igrale svoje igre i igrice, ne vodeći računa o nama i našim željama.

Iako sam i sama priželjkivala da za Božić padne snijeg, puno je toga što  želim puno više od snijega, a što ne ovisi o ciklonama i anticiklonama, hladnim ili toplim frontama, već jedino i isključivo o nama, ljudima.   Ove godine nekako posebno intenzivno,  postoji nešto što želim puno više od snijega, nešto što će Božić učiniti snježnim i blistavim i bez ijedne snježne pahulje.

Pokažimo u ovo blagdansko vrijeme susjećanje prema potrebitima, bili oni članovi naših obitelji ili potpuni stranci, naši sugrađani ili stanovnici nekog posve nepoznatog mjesta,  stari ili mladi.

Uljepšajmo blagdane onima kojima je pomoć potrebna i oplemenimo svoja srca radošću davanja, ne zaboravljajući pri tome da je najdragocjenija stvar koju možemo dati drugom ljudskom biću prihvaćanje i razumijevanje, jer bez obzira koliko se različiti činili na prvi pogled, svi smo mi dio jedne velike zajednice koju nazivamo ljudi.

I ne tugujmo što nam Božić ove godine nije podario snijeg! Divan, sunčan zimski dan dovoljno je dobar razlog za radost. Uz mnoštvo događanja širom zemlje, provedite barem dio dana vani, na otvorenom, među ljudima, osjetite i dijelite radost! I temperature su na našoj strani, jer u najtoplijem dijelu dana danas će, zaista, posvuda biti ugodno.

Sretni vam blagdani, dragi naši!