Čitaonica | Aktualnosti

Božić u Australiji

21.12.2011. | Đurđica Marković

Ovih dana, dok pomalo razočarano napuštam i svoje zadnje nade da ću uživati u bijelom Božiću, s radoznalošću razmišljam kako izgleda Božić s druge strane Zemaljske kugle, tamo gdje sutra počinje ljeto, a ne zima kao kod nas.

Hm, slaviti Božić ljeti?! Na sam spomen Božića glavom mi proleti bezbroj slika punih snijega, vjetra, hladnoće koja se od promrzlih prstiju širi čitavim tijelom, pa kad ju više ne mogu podnijeti, bježim u sigurnost i zanosnu toplinu doma.  A u njemu jelka koja čeka Badnju večer da zasja u svoj svojoj raskoši. Nakon pune godine vani su i recepti koje je jednom davno od svoje mame dobila moja mama, a od nje – ja. Na spisku,  na prvom mjestu, sastojci za sarmu, bez koje za moju kćer nema Božića. Počela sam i s duhovnim pripremama za „Mađaricu“, još jedan neizostavni dio božićnog ugođaja u mom domu.  

Kako Božić slave u Australiji. Već smo rekli, tamo je ljeto. Očekivati snijeg bilo bi gotovo poput prizivanja smaka svijeta! Toplina doma tamo se ublažava klima uređajima, a sarma zamjenjuje nekim ljetu primjerenijim namirnicama, najčešće hladnima. Australija je multikulturalna zemlja, pa su u njenu tradiciju utkani svi običaji koje su oni što su je naseljavali donosili sa sobom.  Zato Australci imaju božićno drvce i Djeda Božićnjaka, pjevaju božićne pjesme, a pod drvce stavljaju poklone, baš kao i mi. Kuće i vrtovi ukrašavaju se lampicama,  Za božićni ručak spremaju roštilj ili piknik na plaži, no i tako nije važno gdje i što se jede, već da smo s onima koje volimo!

Uobičajeno je i pjevanje božićnih pjesama uz svijeće (Carols By Candlelight), započeto davne 1937. godine u Melbourne-u. Tople ljetne večeri idealne su za okupljanje, sjedenje na dekicama uz upaljene svijeće, i pjevanje božićnih pjesama.

Naravno, i Djed Božićnjak se mora prilagoditi. Sobove zamjenjuje klokanima, daskama za jedrenje i kanuima, a i odjeću mijenja za lakšu i primjereniju toplom dijelu godine, pa nimalo ne čudi kad se plažom šeće u kupaćim gaćicama.