Čitaonica | Aktualnosti

„Četvrti travnja što nam daje, 40 dana traje“

04.04.2016. | Đurđica Marković

Iza nas je stabilan i iznadprosječno topao vikend, a sličnim vremenom počeo je i novi tjedan. Nakon jučerašnje magle na Jadranu, čini se da nas u prvom dijelu ovog tjedna ne očekuju neke značajnije meteorološke zanimljivosti.

Jutros je u većem dijelu zemlje bilo ugodno. Na većini meteoroloških postaja u kopnenoj Hrvatskoj jutros u 6:00 sati zabilježene su temperature zraka između 6 i 9°C, svježije je bilo u dijelu Like, oko 4°C, a toplije na zagrebačkom i varaždinskom području (12°C) te u Ogulinu i Slunju, koji su s 13°C bili najtopliji gradovi kopnene Hrvatske.

U isto vrijeme, na obali i otocima mjerilo se između 10 i 13°C.

Uz pretežno sunčano vrijeme, temperature će u nastavku dana rasti, pa se u najtoplijem dijelu dana očekuje između 17 i 21°C u gorskim predjelima, unutrašnjost zemlje imat će od 22 na zapadu do 26°C na krajnjem istoku, a obala i otoci između 19 i 23°C.

Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadni, na Jadranu će biti i juga.

Ukoliko je vjerovati pučkom meteorologu koji kaže: „četvrti travnja što nam daje, 40 dana traje“, pred nama je podulje razdoblje bez većih meteoroloških izazova. No, ne smijemo zaboraviti niti činjenicu da je travanj prilično nestabilan mjesec, jedan od najtežih za prognoziranje, pa se sunčano i vedro nebo u trenu zacrni i zalije nas neočekivanim pljuskom.