Čitaonica | Aktualnosti

Do početka proljeća, igra kiše i sunca

18.03.2013. | Đurđica Marković

stize proljece

Nakon oblačnog i kišovitog početka tjedna, u danima do početka kalendarskog proljeća očekuje se nestabilno vrijeme, uz izmjene sunčanih i kišnih razdoblja.

Iako prognoza za idućih nekoliko dana nije onakva kakvu priželjkujemo kao savršan početak proljeća, bez obzira na tmurne i kišne oblake, proljeće je sve bliže. Ono kalendarsko stiže onako kako smo to zapamtili iz školskih klupa – u petak, 21. ožujka, a ono astronomsko, dan ranije, dvije minute iza podneva.

Kakvo nas vrijeme do tada čeka, proćitajte u prognozi za idzća tri dana.

Utorak donosi manje kiše, a očekuju se i sunčana razdoblja, osobito u drugom dijelu dana. Najviše sunca imat će sjeverni Jadran, gdje će kiše biti samo tijekom noći s ponedjeljka na utorak te u utorak ujutro. Na kopnu će biti umjerenog, ujutro ponegdje i jakog jugozapadnog vjetra, koji će odmicanjem dana postupno slabiti. Slabit će i vjetar na Jadranu.

Jutarnje temperature na kopnu će se kretati između 1 i 6˚C, na obali i otocima od 7 do 12˚C, dok će u najtoplijem dijelu dana kopnena Hrvatska imati od 6 do 15˚C, a morska između 10 i 15˚C.

U srijedu prijepodne bit će djelomice sunčano, popodne i prema kraju dana sa zapada se očekuje jače naoblačenje, mjestimice i kiša, koje će na sjevernom Jadranu te u Gorskom kotaru sporadično biti i u prvom dijelu dana. U Slavoniji i Dalmaciji kiša se očekuje navečer. U unutrašnjosti će puhati slab, u gorskim i sjeverozapadnim predjelima umjeren, jugozapadni vjetar, a na Jadranu većinom  umjereno jugo, na Kvarneru i jugozapadnjak. Jutarnje temperature zraka u kopnenim će se predjelima kretati između 1 i 7°C, na obali i otocima od 4 do 10°C. U najtoplijem dijelu dana širom zemlje se očekuju prave proljetne temperature, s vrijednostima koje će se na kopnu kretati od 8 do 16°C, a na moru između 12 i 17°C.

U noći sa srijede na četvrtak te u četvrtak prijepodne bit će pretežno oblačno, mjestimice s kišom, u gorju snijegom. U nastavku dana oborine će slabiti i postupno stati, a postupno će se i razvedravati, pa će popodnevni dio prvog dana kalendarskog proljeća proteći uz uglavnom sunčano i suho vrijeme. U unutrašnjosti će biti slabog i umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, a na Jadranu umjerene do jake bure i sjeverozapadnjaka. Uz sjeverne vjetrove će i zahladiti, osobito u kopnenim predjelima i na sjevernom Jadranu.  Ujutro se očekuje od -2 do 4°C u kopnenim te između 4 i 10°C u morskim predjelima, dok danju kopnenu Hrvatsku očekuje između 3 i 8°C, a morsku od 11 do 16°C.

djurdjice na kisi