Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Dobro nam došlo, proljeće! Hoćemo na grudanje?

20.03.2018. | Đurđica Marković

Danas u 17:15 sati i kalendarski nam stiže proljeće!  No, zima se tvrdoglavo inati i nakako da ode, pa je vrijeme u većini predjela sličnije pravom zimskom nego proljetnom.

Današnje dan proteći će uz umjereno i pretežno oblačno vrijeme, pri čemu će u kontinentalnoj Hrvatskoj, ponajprije u gorskim i istočnim predjelima, mjestimice biti i slabog  snijega, u Dalmaciji kiše, a lokalno je moguć i pokoji kraći pljusak. Podno Velebita može biti slabog snijega nošenog jakim vjetrom.

U cijeloj će zemlji biti vjetrovito, na Jadranu i vrlo vjetrovito.  Na kopnu će puhati slab i umjeren sjeveroistočni, na krajnjem istoku sjeverozapadni vjetar, a na Jadranu umjerena i jaka, krajem dana podno Velebita na udare olujna bura, na jugu uz obalu slab i umjeren jugozapadni vjetar, a prema otvorenom moru sjeverozapadnjak.

Jutros je u kopnenoj Hrvatskoj bilo hladno, s  temperaturama zraka primjerenim zimi. Tako se u 6:00 sati u kopnenoj Hrvatskoj mjerilo od -4 do -1 °C, a iako su jutarnje temperature zraka  na moru bile osjetno više, na većem dijelu obale od 1 do 6 °C, na krajnjem jugu i na južnodalmatinskim otocima do 10 °C, na dijelu Jadrana na kojem puše bura činilo se osjetno hladnije.

Najviše dnevne temperature u kopnenoj Hrvatskoj kretat će se od 0 do 5 °C, a na obali i otocima između 7 °C na sjevernom Jadranu i 13 °C na krajnjem jugu.

I idućih nekoliko dana vremenske će prilike biti sve samo ne proljetne, no koliko god zima bila tvrdoglava, i proljeće je blizu. Pred nama su sve duži i sunčaniji dani, a bude li ovogodišnje proljeće u svom nastavku imalo slično prošlogodišnjem, neće nam nedostajati ni topline.