Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Erupcija vulkana Etna u Italiji: 130 potresa, u zraku velika količina pepela, dio stanovništva evakuiran, a aerodrom u Kataniji privremeno zatvoren

26.12.2018. | Đurđica Marković

fotka 2

Erupcija vulkana Etna u ponedjeljak izazvala je niz potresa, a talijanski vulkanološki institut zabilježio ih je više od 130 u samo tri sata!

Većina potresa osjetila se na sjevernoj strani Etne, dok je  najjači, magnitude 4,8 stupnja po Richteru, zabilježen  na sjeveroistočnoj strani  najaktivnijeg europskog vulkana.

Vulkanski prah prekrio je obližnja sela,  dio lokalnog stanovništva je evakuiran, a na aerodromu u Kataniji privremeno je obustavljen promet.

fotka 3

Prema trenutno dostupnim informacijama, u nizu potresa izazvanih erupcijom Etne ozlijeđeno je četvero ljudi. Lokalni mediji i snimke objavljene na društvenim mrežama pokazuju oštećene zgrade pored Catanije, grada na istoku Sicilije  s  300.000 stanovnika.

Nakon erupcije u ponedjeljak,  pored jugoistočnog kratera Etne nastala je nova pukotina, objavio je talijanski vulkanološki institut INGV. Prema najnovijim pisanjima medija,  iz  pukotine na jugoistoku Etne krenuo je novi tok lave.

fotka 4

Iako su erupcije Etne relativno česte, vulkanolozi INGV-a  kažu da  od kolovoza ove godine vulkan eruptira  češće nego proteklih godina. Posljednja velika erupcija Etne bila je 1992. godine.