Čitaonica | Aktualnosti | U korak s vremenom

Esplanadina Chefica Ana Grgić u žiriju glamuroznog natjecanja za najboljeg mladog kuhara svijeta

31.10.2019. | Nebojša Subanović

naslovnica

U atraktivnom prostoru milanskog Muzeja znanosti i tehnologije Leonardo da Vinci prošli je tjedan održano glamurozno polufinalno natjecanje S.Pellegrino Young Chef – za najboljeg mladog kuhara na svijetu.

Natjecanje je okupilo mlade perspektivne chefove iz regije Italije i jugoistočne Europe te vrhunske chefove – njihove mentore i žiri među kojima se našla i Esplanadina chefica Ana Grgić

Sous Chef Alessandro Bergamo iz restorana Cracco u Milanu pobjednik je regionalnog polufinalnog natjecanja u Milanu, a predstavljat će regiju na velikom finalu u svibnju 2020.

fotka

Nagrađivana Esplanadina chefica kuhinje, šarmantna Ana Grgić pozvana je da kroz svoje kuharsko iskustvo i istančani ukus ocijeni najbolje mlade chefove na regionalnom polufinalnom natjecanju S.Pellegrino Young Chef koje je prošli tjedan održano u Milanu. „S veseljem sam prihvatila poziv S.Pellegrina da na ovom prestižnom događaju predstavljam Hrvatsku kao jedan od članova žirija. Bilo je interesantno naći se ponovno u ovoj ulozi, promatrati mlade chefove kako se istinski trude i kušati njihove kreativne tanjure. Bilo je zanimljivih kombinacija namirnica i interpretacija jela, neka su me zaintrigirala, ali bilo je i onih manje ukusnih. Smatram da je ovo natjecanje odlična odskočna daska mladim talentiranim chefovima i izvrsna platforma za sklapanje novih poznanstava u svijetu kulinarstva. Osobno sam se odlično provela, uživala sam na gala večeri i upoznala mnogo zanimljivih chefova s kojima možda ostvarim i neku poslovnu suradnju,“ istaknula je Ana Grgić po povratku u Zagreb.

fotka 3

Nakon jednodnevnog prikazivanja vrhunskih kulinarskih vještina nekolicine najnadarenijih mladih kuhara Italije i jugoistočne Europe, Alessandro Bergamo, rođen 1989., sous chef restorana Cracco u Milanu, proglašen je pobjednikom regionalnog polufinalnog natjecanja S.Pellegrino Young Chef te će sudjelovati u velikom finalu koje će se održati u svibnju 2020. godine. Žiri je mlade chefove ocjenjivao u sljedećem sastavu: Pino Cuttaia (La Madia – Licata, Italija, dvije Michelinove zvjezdice), Matias Perdomo (Contraste – Milano, Italija, 1 Michelinova zvjezdica), Antonia Klugmann (Argine a Vencò – Dolegna del Collio, Italija, 1 Michelinova zvjezdica), Marianna Vitale (Sud – Quarto, Italija, 1 Michelinova zvjezdica); Ana Grgić (restoran Zinfandel’s – Zagreb, Hrvatska); Oana Coantă (Bistro de l’Arte – Brasov, Rumunjska) i Janez Bratovž (JB Restavracija – Ljubljana, Slovenija). Jela su ocjenjivana prema ključnim kriterijima: tehničke vještine, kreativnost i osobno vjerovanje u transformacijsku moć gastronomije kao priliku za pozitivnu promjenu u društvu.

Među natjecateljima bio je i mladi hrvatski chef restorana Draga di Lovrana Deni Srdoč sa svojim mentorom Tvrtkom Šakotom iz zagrebačkog Nava, koji je prema Aninoj ocijeni imao ukusno jelo.

Osim glavne nagrade tu su i nagrada the Fine Dining Lovers Food For Thoughts Award (glasovala je internetska zajednica zaljubljenih u fine dining), nagrada the S.Pellegrino Award for Social Responsibility (glasovala je Food Made Good); i nagrada the Acqua Panna Award for Connection in Gastronomy (glasovali su mentori mladih kuhara). Svi dobitnici nagrada ulaze u veliko finalno natjecanje.

Inače, namjera globalnog projekta S.Pellegrino Young Chef je podržavati budućnost gastronomije otkrivanjem, razvijanjem i promicanjem novih generacija kulinarskih talenata. Cilj je pomoći mladim kuharima iz cijelog svijeta da dobiju pristup svjetskoj kulinarskoj zajednici i poticati ih da pokažu svoju interpretaciju transformacijske moći gastronomije svojim tehničkim vještinama i kreativnošću. Ove godine bilo je čak 2.400 prijavljenih mladih chefova iz cijelog svijeta, od kojih je odabrano 135 kandidata za najboljeg mladog kuhara iz 12 regija u kojima je zastupljeno 50 država. Valja dodati i da se postotak žena među kandidatima povećao za više od 10%, što organizatori posebno ističu i smatraju dobrim znakom.

Fotografije: pitsfoto.com