Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Evo nas i u proljeću!

20.03.2013. | Đurđica Marković

proljece je tu

Danas u 12:02 sati proljeće i službeno stiže! Iako smo još u osnovnoj školi naučili da ovo godišnje doba započinje 21. ožujka, ove godine, kao i nekoliko prethodnih, prvi dan proljeća ili proljetna ravnodnevica stiže dan ranije.

Ovo razmimoilaženje u pravom (astronomskom) i kalendarskom početku proljeća trajat će još gotovo stotinu godina, ali velik dio astronoma ne smatra da bi postojeći kalendar trebalo mijenjati.

Počeci proljeća i jeseni poklapaju se s ravnodnevicom ili ekvinocijem, odnosno situacijom u kojoj Zemljina os nije nagnuta ni od ni prema Suncu, a središte Sunca nalazi se u ravnini Zemljinog ekvatora. Sunce prilikom svog gibanja po ekliptici prolazi kroz proljetnu točku u trenutku proljetne ravnodnevice i jesensku točku u trenutku jesenske ravnodnevice.

Od 2008. do 2101. godine, proljetna ravnodnevica pada 19. ili češće 20. ožujka.

Početkom proljeća priroda se sve intenzivnije budi, sunca i svjetlosti je sve više, a svakim novim danom i temperature pomalo rastu. Za mnoge je upravo proljeće najljepše godišnje doba, no kako je i vrlo promjenljivo, ne dajte da vam, oni u vremenskom smislu  malo lošiji dani, pokvare užitak u ovom divnom godišnjem dobru!

safrani