Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Hoće li bitka sa zatopljenjem Maldive prisiliti na preseljenje?

11.01.2012. | Đurđica Marković

Maldivi su prva zemlja na svijetu koja bi mogla izgubiti bitku s klimatskim promjenama! “Tu smo bitku već izgubili na mnogo načina”, rekao je Mohamed Nasheed, predsjednik Maldiva. Prema pisanju Sydney Morning Heralda, Maldivi su zemlja čija tri naseljena otoka svake godine nestanu u oceanu.
I glavni grad Maldiva, Male, sa 110.000 ljudi na 1,77 kvadratnom kilometru, treba desetke milijuna dolara za izgradnju tri metra visokog zida koji bi onemogućio oceanu oduzimanje teritorija koji život znači. 14 od 200 naseljenih otoka već je nestalo. 70 otoka koristi desaliniziranu vodu jer je u podzemne vode ušla morska. Oko 80% maldivskog teritorija nalazi se na manje od jedan metar nadmorske visine. Predviđa se da ćese  u sljedećih sto godina razina mora podići za 59 centimetara.

Novac, koji  većinom pristiže iz 600 milijuna dolara vrijednog turističkog sektora, vlada čuva kako bi kupila zemlju u nekoj drugoj zemlji, ukoliko njihovu “proguta” ocean. Već se javno raspravlja hoće li to biti Šri Lanka, Indija ili Australija.