Čitaonica | Aktualnosti

I evo nam jeseni…

23.09.2011. | Đurđica Marković

Danas u 11 sati i 4 minute i službeno ulazimo u jesen, godišnje doba koje obilježava prijelaz iz ljeta u zimu.

Na sam spomen ovog godišnjeg doba, mnogi pomisle na raskošan kolorit lišća, koje već početkom rujna započinje svoj prijelaz iz zelenog u crveno, žuto i smeđe. Za druge je to prije svega doba skupljanja plodova. No, jesen je i doba godine kada dani postaju kraći i hladniji, noći dulje, a u nekim dijelovima svijeta značajno poraste i količina oborina.

Definicija

U većini zapadnih zemalja astronomskim početkom jeseni smatra se rujanski ekvinocij (oko 23. rujna) na sjevernoj hemisferi, te ožujski ekvinocij (21. ožujak) na južnoj hemisferi, dok se njenim završetkom smatra decembarski solsticij (oko 21. prosinca) na sjevernoj Zemljinoj polutki, te junski solsticij (21. lipanj) na južnoj Zemljinoj polutki. Osim ovog generalnog stava, ima i drugačijih primjera. Jedan takav pronađen je u irskom kalendaru, koji slijedi keltske cikluse, pa se u jesen uračunavaju kolovoz, rujan i listopad. U kineskoj astronomiji jesenski ekvinocij obilježava tek sredinu jeseni, dok je njen početak oko 7. kolovoza.

Što se tiče meteorologa, jesen na južnoj Zemljinoj polutci za njih traje čitav ožujak, travanj i svibanj, a na sjevernoj čitav rujan, listopad i studeni. Iako skraćivanje dana započinje nakon ljetnog solsticija, sumrak se značajno počinje skraćivati u rujnu (sjeverna hemisfera) ili ožujku (južna hemisfera). Usporedimo li samo na trenutak duge, polagane, ljetne sumrake sa ovima rujanskim, razlika je više nego očita!

Treba napomenuti da su sve definicije, kako jeseni, tako i ostalih godišnjih doba, pomalo manjkave, budući pretpostavljaju da sva godišnja doba traju jednako, te počinju i završavaju u isto vrijeme u svim klimatskim područjima obiju hemisfera.

Doba žetve

Kao doba žetve, jesen je i doba obilja i blagostanja. U zapadnjačkoj kulturi obično ju personificiraju lijepe, punašne žene ukrašene voćem, povrćem, pšenicom i zrnjem ostalih žitarica što dozrijevaju u to doba. I mnoge drevne kulture u jesen slave žetvu. Daleke odjeke tih svečanosti nalazimo i danas; blagdan Thanksgiving u Americi, židovski blagdan Sukkot, mnogobrojne svečanosti sjevernoameričkih Indijanaca, kineska svečanost Mjeseca, kao i mnoštvo drugih svečanosti širom svijeta. U svim tim proslavama isprepliću se osjećaj radosti zbog obilja plodova što ih je donijela žetva, i melankolije povezane sa skorim nadolaskom hladnog i oštrog vremena.

Turizam

Iako lišće u jesen mijenja svoju boju svugdje gdje nalazimo bjelogorično drveće, dvije su regije na svijetu gdje je ta promjena upravo spektakularna: veći dio Kanade i Sjedinjenih Američkih Država, te Istočna Azija, uključujući Kinu, Koreu i Japan. Jesen je bojama bogata i u Australiji te na Novom Zelandu, no ne tako raskošna i čudnovata, kao u gore spomenutim predjelima.

U istočnoj Kanadi te u Novoj Engleskoj u SAD-u, posebno poznatima po raskoši boja i blještavilu lišća u jesen, oko nekoliko tjedna kada je šarenilo jesenskog lišća u svom vrhuncu, izrasla je i sezonska turistička industrija. Neke televizijske kuće te internetske stanice sa prognozom vremena, u to doba godine daju čak i posebna izvješća o stanju obojenosti lišća, kao posebnu uslugu za turiste.

I mnogobrojni velikani kista i pera našli su svoju inspiraciju u ovom godišnjem dobu, koje stoga ima svoje mjesto i u umjetnosti.

Bogatstvo boja, mirisa i plodova, jesen donosi i u naš svijet. Uz njih u paketu stižu i jutarnje magle, kiše i prve hladnoće, no i kestenje, kuhano vino i duge šetnje, pa što će nam više za užitak!