Čitaonica | Aktualnosti

Jeste li spremni za promjenu vremena?

04.09.2016. | Đurđica Marković


Kraj kolovoza i početak rujna obilježilo je pravo ljetno vrijeme, sunčano i u većini predjela vruće. No, već danas bit će oblačnije, a početkom novog tjedna u naše krajeve stiže izraženija promjena vremena.

Iako će nedjelja biti oblačnija od prethodnih nekoliko dana, a tijekom popodneva te prema kraju dana može biti i kiše ili lokalnih pljuskova, osobito u zapadnim područjima, današnje vrijeme i dalje će biti dovoljno lijepo za ugodnu šetnju ili neku drugu aktivnost na otvorenom.

Dojam ugodnog dana neće kvariti niti uglavnom slab vjetar, većinom jugozapadni, a i umjereno jugo, kojeg će popodne biti mjestimice na Jadranu, nikako ne smije biti razlog da se ne uživa u ostatku vikenda.

Dnevne temperature zraka zadržat će se u ljetnim okvirima, pa se u najtoplijem dijelu dana očekuje većinom između 27 i 31°C, u Dalmaciji je može biti i stupanj-dva toplije.

Novi tjedan počet će izraženijom promjenom vremena koja će donijeti kišu, mjestimice i obilniju, te grmljavinske pljuskove koji također mogu biti izraženiji, osobito na Jadranu. Popodne se u zapadnim predjelima očekuje prestanak oborina i djelomično razvedravanje. Ovu promjenu vremena pratit će i osjetno osvježenje, a širom zemlje bit će i vjetrovito. U kopnenim će predjelima zapuhati umjeren do jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na većem dijelu Jadrana jaka i olujna bura, a samo će na krajnjem jugu u prvom dijelu dana biti umjerenog juga. Najviše dnevne temperature bit će i desetak stupnjeva niže nego prethodnih dana, a kretat će se većinom između 15 i 20°C u kopnenim predjelima, dok se na Jadranu očekuje od 20 do 25°C, a samo na južnodalmatinskim otocima može biti i malo toplije.

Utorak će biti umjereno do pretežno oblačan. Ponegdje će još biti povremene kiše, lokalno je moguć i pokoji kraći pljusak, no bit će i sunčanih razdoblja. I dalje će biti vjetrovito, u kopnenim predjelima uz umjeren, u gorju na udare i jak, sjeveroistočni vjetar, na Jadranu uz jaku i olujnu buru, prema otvorenom moru južnog Jadrana sjeverozapadni vjetar. Jutarnje temperature zraka u kopnenoj će se Hrvatskoj kretati između 8 i 15°C, na Jadranu od 14 do 18°C na njegovom sjevernom dijelu te između 18 i 21°C u Dalmaciji. Najviše dnevne temperature na kopnu će biti od 17 do 22°C, u istočnoj Slavoniji mjestimice moguće i malo više, a na moru između 23 i 27°C.