Čitaonica | Aktualnosti

Kad će to sunce?

17.05.2019. | Đurđica Marković


Ako se i vi, poput nas, pitate kad ćemo konačno i mi u kontinentalnoj Hrvatskoj ugledati sunce i hoćemo li ga imati tijekom vikenda, odgovor će vas barem djelomično zadovoljiti.

Iako će u danima vikenda sunca biti i u dijelovima Hrvatske koji ga tijekom ovog tjedna nisu vidjeli, ili im se ukazalo tek nakratko, neće to biti ono svibanjsko sunce kakvo priželjkujemo. No, stara izreka kaže da je „bolje išta nego ništa“ i kad je riječ o vremenu na koje ne možemo utjecati, ne preostaje nam ništa drugo nego da prihvatimo situaciju takvu kakva je.

A prognoza za vikend kaže slijedeće.

Atmosfera iznad naših krajeva je nestabilna, takva će ostati i u danima vikenda, no ono što nas veseli je očekivano zatopljenje. Ako već ne možemo izbjeći povremene oborine, koje srećom neće biti uporne i obilne kao proteklih dana, neka nam barem ne bude hladno.

U najtoplijem dijelu dana već danas će se temperature zraka mjestimice približiti 20 °C, o čemu smo proteklih dana mogli samo sanjati, a tijekom vikenda penjat će se i iznad 20 °C. Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, u dijelovima istočne Slavonije u najtoplijem bi se dijelu subote i nedjelje moglo mjeriti i do 25 °C!

No, krenimo redom.

Za vikend nestabilno, no toplije

Vikend će početi djelomice sunčanim vremenom. Naoblaka će biti promjenljiva, u unutrašnjosti zemlje početkom dana ponegdje, ponajprije u Posavini, može biti i jutarnje magle, a uglavnom sredinom dana i popodne bit će lokalnih pljuskova i grmljavine, ponajprije na sjevernom Jadranu te u gorskoj i središnjoj Hrvatskoj.

U kopnenim će predjelima biti slabog vjetra južnih smjerova. Duž obale će puhati umjereno, prema otvorenom moru i uz zapadnu obalu Istre i jako jugo, na krajnjem jugu i južni vjetar.

Jutarnje temperature zraka u kopnenim će se predjelima kretati između 5 i 11 °C, na obali i otocima od 10 do 16 °C. U najtoplijem dijelu dana u gorskoj Hrvatskoj očekuje se od 15 do 17 °C, unutrašnjost zemlje imat će između 19 i 24 °C, a obala i otoci od 17 do 21 °C.

Kod ljudi osjetljivih na vrijeme zbog južine se može javljati umor i manjak energije te poteškoće s koncentracijom, zbog čega je potreban dodatan oprez u prometu. Kroničnim se bolesnicima preporuča umjerenost u fizičkim aktivnostima.

Slične vremenske prilike očekuju se i u nedjelju. Diljem zemlje bit će sunčanih razdoblja, no i mjestimične kiše, lokalnih pljuskova i grmljavine, tek ponegdje u prvom dijelu dana, većinom u popodnevnim satima.

U kopnenoj Hrvatskoj puhat će slab i umjeren južni i jugozapadni, u gorskoj Hrvatskoj jugoistočni vjetar, a na Jadranu umjereno jugo i južni vjetar.

Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati od 8 °C u sjeverozapadnoj Hrvatskoj do 14 °C u istočnoj Slavoniji, dok se na Jadranu u jutarnjim satima očekuje između 13 i 17 °C. U najtoplijem dijelu dana kopnena će Hrvatska imati između 20 i 25 °C, u Gorskom kotaru i Lici najviše dnevne temperature bit će niže nego u unutrašnjosti, većinom od 16 do 19 °C, a na obali i otocima između 18 i 21 °C.

Na žalost, ni početak novog tjedna neće donijeti željenu stabilizaciju vremena, stoga osim sunčanih naočala obavezno uz sebe imajte i kišobran. Uz južinu, na Jadranu i izraženiju, ostat će toplo.