Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Kiša i osjetno zahlađenje u većem dijelu Hrvatske

29.10.2019. | Đurđica Marković

Nakon duljeg razdoblja sunčanog i iznadprosječno toplog vremena, danas su se vremenske prilike u većem dijelu Hrvatske pogoršale.

Mjestimice pada kiša, u većini predjela slaba, samo rijetko i umjerena, a ima i magle i sumaglice. Prema očekivanjima prognostičara, više kiše očekuje se u drugom dijelu dana, osobito u zapadnim predjelima i na sjevernom Jadranu, gdje su  navečer i krajem dana  lokalno mogući i izraženiji pljuskovi.

Samo će se  na jugu Dalmacije zadržati djelomice sunčano, uglavnom suho i razmjerno toplo vrijeme, posve drugačije od ostatka zemlje.

U unutrašnjosti zemlje puhat će slab do umjeren sjeveroistočni vjetar, a na Jadranu slabo do umjereno jugo koje će krajem dana na njegovom sjevernom dijelu okrenuti na buru, a tijekom noći na srijedu i jačati.

Danju će u većem dijelu zemlje biti osjetno svježije nego jučer, s najvišim dnevnim temperaturama u unutrašnjosti zemlje većinom između 8 i 14 ºC, a na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije od 18 do 22 ºC.

I srijeda će u većem dijelu zemlje bito oblačna i kišovita. Kiša će padati povremeno, a na sjevernom Jadranu i na sjeveru Dalmacije lokalno su mogući  izraženiji pljuskovi praćeni grmljavinom. Sunčanih će razdoblja biti na južnom Jadranu,  gdje kiša može u potpunosti izostati. Krajem dana u višem je gorju moguć slab snijeg.

Vjetar će u unutrašnjosti zemlje biti slab do umjeren, u gorju na udare jak, sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom i dijelu srednjeg Jadrana bit će umjerene i jake, tijekom jutra podno Velebita na udare i olujne bure, a na ostatku obale slabog i umjerenog juga i istočnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka na kopnu većinom od 3 do 8 ºC, na moru između 10 i 16 ºC; najviše dnevne u kopnenoj Hrvatskoj između 6 i 12 ºC, a na obali i otocima od 13 do 18 ºC, na jugu više, između 10 i 22 ºC.

U četvrtak će vrijeme u Hrvatskoj biti nešto povoljnije nego u prvom dijelu tjedna. Uz promjenljivu naoblaku mjestimice će i dalje biti povremene, uglavnom slabe kiše, no posvuda će biti i sunčanih razdoblja.

U kopnenim predjelima puhat će slab do umjeren sjeveroistočnjak, na većem dijelu Jadranu umjerena i jaka bura, a samo će na krajnjem jugu biti slabog jugozapadnog vjetra.

Jutarnje temperature zraka na kopnu između  3 i 9 ºC, na moru i u unutrašnjosti Dalmacije od 9 do 14 ºC, na jugu toplije, do 17 ºC; najviše dnevne u kopnenoj Hrvatskoj većinom između 9 i 13 ºC, u gorskim predjelima malo niže, a na Jadranu te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije između 13 i 17 ºC, na jugu od 18 do 22 ºC.