Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Kopnena Hrvatska konačno je izašla iz oblaka

03.01.2013. | Đurđica Marković

ruzicasto jarunsko jutro

Nakon višednevne magle, kopnena Hrvatska jutros je konačno ugledala nebo! Iako mjestimice ima sumaglice, a u Pazinu i Karlovcu i magle, nebo je vidljivo čak i u mjestima s maglom.

I temperature su osjetno ugodnije nego prethodnih dana. Za razliku od minusa s kojima smo se borili prethodnih dana, jutros je i veći dio kopnene Hrvatske na ništici ili iznad nje. Stupanj ispod ništice jutros u 7:00 sati izmjeren je samo u Pazinu, na Puntijarki i Zavižanu.

U isto vrijeme na obali i otocima mjerilo se od 6 do 12˚C.

U nastavku dana bit će uglavnom sunčano uz temperature koje će se kretati od 3 do 8 ˚C u kopnenim te između 9 i 15 ˚C u morskim predjelima.

U petak će na Jadranu biti pretežno, a u unutrašnjosti zemlje djelomice sunčano. Navečer i u noći na subotu u središnjim, sjeverozapadnim i istočnim kopnenim predjelima očekuje se povećani razvoj  naoblake uz koju ponegdje može pasti i malo kiše. Na kopnu će puhati većinom slab vjetar promjenljiva smjera, samo u Slavoniji povremeno umjeren sjeverozapadnjak, dok će na Jadranu tijekom jutra biti umjerene bure, a danju sjeverozapadnjaka.

Kopnena Hrvatska ujutro će imati od -2 do 4°C, obala i otoci između 4 i 11°C. Dnevni maksimalci kretat će se između 6 i 11°C u kopnenoj Hrvatskoj, te od 11 do 16°C na obali i otocima.

Vikend će u središnjim, sjeverozapadnim i gorskim predjelima započeti djelomice, a na Jadranu pretežno sunčanim vremenom. U Slavoniji će do sredine dana biti pretežno oblačno s uglavnom slabom kišom, a zatim se i ovdje očekuje razvedravanje.

Na kopnu će vjetar biti slab, samo će u Slavoniji povremeno biti umjerenog sjeverca. U Istri i na Kvarneru će puhati slab do umjeren, a u Dalmaciji na udare i jak, sjeverni i sjeverozapadni vjetar.

Jutarnje temperature u unutrašnjosti zemlje će se kretati između 2 i 6°C, a na obali i otocima od 4 do 11°C. Danju se očekuje između 7 i 10°C u kopnenim te od 11 do 16°C u morskim predjelima.