Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Lijep početak klimatološkog proljeća, slično ostaje do sredine idućeg tjedna

01.03.2013. | Đurđica Marković

Proljeće u Zagrebu

Klimatološka je zima iza nas, a s njom, nadamo se, i snježne nevolje i hladnoća. Iako će kalendarska zima potrajati još dvadeset dana, nekoliko idućih dana bit će pravi proljetni.

Već je današnji dan cijeloj zemlji donio pretežno sunčano vrijeme, iako je u unutrašnjosti bilo i jutarnje magle. U najtoplijem dijelu dana temperature su se kretale od 4 do 11˚C u kopnenim predjelima te između 11 i 14 ˚C na obali i uz nju.

I početak vikenda bit će uglavnom sunčan. Više će sunca ponovo biti na obali i uz nju, samo će na krajnjem jugu Jadrana prijepodne ponegdje biti umjerene naoblake. U unutrašnjosti zemlje moguće je magla ili sumaglica, no ne bi se trebala dulje zadržavati.

U unutrašnjosti će u noći biti umjerenog vjetra sjevernih smjerova, u većini će krajeva do jutra posve oslabjeti, samo će u gorju prijepodne ostati umjereno vjetrovito.

Na Jadranu će biti umjerene i jake, podno Velebita na udare i olujne bure, koja će pomalo kvariti ugođaj lijepog proljetnog dana, no prema kraju dana bura će slabiti.

U kopnenoj Hrvatskoj ujutro će biti hladno, s temperaturama između -4 i 1°C, dok se na Jadranu očekuje od 2 na sjevernom do 10°C na njegovom južnom dijelu. Danju će na kopnu malo zahladiti, pa se očekuje većinom od 2 do 9°C, dok se na obali i otocima očekuje ugodnih 11 do 17°C.

Uglavnom sunčano vrijeme zadržat će se i u nedjelju. U unutrašnjosti zemlje mjestimice će biti jutarnje magle ili sumaglice, koja bi se ponegdje mogla zadržati i tijekom dijela prijepodneva.  Puhat će  slab vjetar promjenljiva smjera.

Temperature zraka od -5 do 1°C tijekom jutra, te između 2 i 11°C u najtoplijem dijelu dana.

Na Jadranu sunčanije, ponovo i vjetrovitije nego u unutrašnjosti zemlje, no ipak manje vjetrovito nego u subotu. Tijekom jutra i večeri još će biti  umjerene, podno Velebita ujutro na udare i  jake bure, dok će danju puhati većinom slab do umjeren sjeverozapadnjak.

U jutarnjim satima na obali i otocima ujutro očekuje se između 2 i 9°C, u najtoplijem dijelu dana većinom  od 11 do 15°C.