Čitaonica | Aktualnosti

Ma gdje je taj snijeg?

26.01.2012. | Đurđica Marković

Niste zadovoljni vremenom u svom gradu? Vi bi snijeg i zimu, želite ih silno, silno, a kad tamo,  od snijega ništa, dobijete tek vjetar uz koji se jedino hladnoća pojačava. Za sve one koji žive u većim gradovima, utješna je  činjenica da je snijeg u gradskim uvjetima i tako tek nakratko lijep i idiličan, a vrlo brzo postaje noćna mora. Kasnimo na posao, mokre su nam noge, uništene fine kožne cipele … Ma što će vam snijeg? Utoplite se i uživajte u zimskom suncu! A njega barem u našoj zemlji danas ima!

Ako vas zanima kakvo je vrijeme u Europi, ponajprije njenim metropolama, znajte da je mnogima od njih vrijeme manje (ili više) naklonjeno, što ovisi o percepciji lijepog zimskog vremena svakog od nas. Ljubitelji snijega zavidjet će stanovnicima Varšave, Stockholma, Sofije, Bukurešta, Beograda, Sarajeva i Helsinkija, kojima je i danas stalno ili povremeno padao snijeg. Oko 10:00 sati u Londonu je bilo susnježice. Jutros u 9:00 sati najhladnije je bilo u Moskvi (-15°C), samo stupanj više imao je Kiev  (-14°C), dok je najtoplijih 18°C imala Larnaca. Na temperaturi od 10°C, u Istambulu je bilo pljuskova kiše.  

 A kod nas sunce, iako zubato!  Temperature u 11:00 u unutrašnjosti od -4 do 3°C, na Zavižanu -10°C, a na Jadranu između 5 i 10°C. Snijega je malo: u Begovom Razdolju 3 cm, tek 1 cm u Crnom lugu na Risnjaku i Pargu, na Sljemenu ga je 6 cm, u Gospiću 9 cm, a na Zavižanu 45 cm. Dvadesetak je centimetara i na Platku, no skijalište je zatvoreno do subote. Kako i bura na Jadranu slabi, za sve koji si to mogu priuštiti s obzirom na radne obaveze, pravi je trenutak za izlazak!