Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Minusi u unutrašnjosti, na Jadranu od 0˚C u Senju do 18 u Makarskoj

25.03.2013. | Đurđica Marković

makarska

Zima, koja je ove godine donijela obilje snijega, a gorskim predjelima i puna četiri mjeseca pod snježnim pokrivačem, ne posustaje! Veći dio zemlje i u novi je tjedan ušao uz snijeg i hladnoću, umjesto uz sunce i proljetne temperature.

U kopnenoj Hrvatskoj i jutros je hladno, s temperaturama koje su se u 6:00 sati kretale između -8 i -1˚C. Još je hladnije na maglom obavijenom Zavižanu (-12˚C), a hladnoću dodatno pojačava vrlo jak istočni vjetar (12 m/s). Mjestimice pada snijeg.

Hladno je jutros i na sjevernom Jadranu. Uz snježne kristaliće i olujni istočnjak (19 m/s), u  najhladnijem Senju izmjereno je 0˚C, dok je ostatak sjevernog Jadrana imao od 2 do  10˚C, no jaka bura i istočnjak značajno pojačavaju osjet hladnoće.

Situacija u Dalmaciji posve je drugačija. Iako i tu prevladava oblačno vrijeme, a mjestimice pada kiša, temperature su i po petnaestak stupnjeva više nego na sjevernom Jadranu. Tako se jutros u 6:00 sati na dalmatinskoj obali mjerilo od 11˚C u Zadru do čak 18˚C u Makarskoj. Glavni krivac za ovako visoke temperature zraka je  umjereno i jako jugo koje puše duž dalmatinske obale.

Temperature izmjerene na ostalim meteorološkim postajama u zemlji možete provjeriti ovdje.