Čitaonica | Aktualnosti

Najgora poplava u Veneciji u 53 godine – Trg Svetog Marka pod metrom vode

13.11.2019. | Đurđica Marković

U Veneciji je u utorak zabilježena druga najveća razina mora otkad postoje mjerenja. Poplavljena je povijesna bazilika, a brojni trgovi i uličice su pod vodom. Gradonačelnik Luigi Brugnaro priprema se proglasiti izvanredno stanje.

Jedan od najpoznatijih gradova svijeta, grad koji je mnogima simbol bezvremenske ljepote i romantike, jučer je proživio pravi vodeni horror. Razina mora dosegnula je sinoć 187 centimetara, poplavljena je povijesna bazilika, a pod vodom su brojni trgoi i uličice.

Luigi Brugnaro, gradonačelnik Venecije, situaciju je nazvao katastrofom te  mobilizirao sve hitne službe

U srijedu ujutro razina plimnog vala pala na 145 centimetara, no tijekom dana se očekuje da će porasti na 160 centimetara.

Na Pellestrini, otoku koji dijeli južnu venecijansku lagunu od Jadranskog mora, stradao je 78-godišnji muškarac.Usmrtila ga je struja nakon što su poplavne vode doprijele u njegov dom i uzrokovale kratki spoj, pokazuju preliminarne informacije koje je objavila novinska agencija ANSA.

“Stanje je dramatično“, napisao je Brugnaro na Twitteru. “Tražimo od vlade da nam pomogne. Troškovi će biti visoki. To je rezultat klimatskih promjena“, napisao je.

Rekao je također da će tražiti pomoć talijanske vlade.

Trg svetog Marka je pod vodom dubokom metar, a bazilika svetog Marka također je pogođena poplavom.

Najgore poplave u Veneciji u novije doba zabilježene su 1966. kada je plimni val dosegnuo 194 centimetra.

Tada je poplavljen i veliki dio Firence. (Hina)

fotka 10

fotka 8