Čitaonica | Aktualnosti

Nakon jučerašnjeg burnog vremena, danas smirivanje

20.12.2011. | Đurđica Marković

Jučerašnji dan u meteorološkom je smislu bio vrlo uzbudljiv!  Bilo je tu svega – od snijega, kiše, pljuskova, munja i grmljavine do tuče koja je prekrila dubrovačke ulice. Snijeg  je zabijelio ne samo unutrašnjost zemlje već i Dalmatinsku Zagoru, predjele podno Velebita, a nošen burom, stigao je i do obale.

Danas se vrijeme polagano smiruje, tmurnih je oblaka znatno manje, a što se tiče oborina, njih gotovo da i nema. Snijeg  je jutros padao mjestimice u Slavoniji, a Dubrovčanima je grmilo, no bez oborina. Da je jučerašnji dan bio pravi zimski, svjedoče količine snijega. Najviše ga je na Zavižanu (44 cm), a slijede Begovo Razdolje (42 cm), Delnice (33 cm), Slunj (30 cm), Parg Čabar (27 cm), Otočac (25 cm), Sljeme i Ogulin (24 cm), Crni Lug Risnjak i Gospić (23 cm), Bilogora (19 cm), Udbina (11 cm), Beli Manastir i Virovitica (10 cm), Bednja, Đakovo i Daruvar (9 cm), Osijek (7 cm), Kutjevo (6 cm), Gradište Županja, Slatina i Kutina  (5 cm), Bjelovar i Kopački rit (4 cm), Lipik i Sisak (3 cm), Gorica – Nova Gradiška i Slavonski Brod (2 cm), Vinkovci (1 cm).

Najhladnije je na maglovitom i vjetrovitom Zavižanu, gdje se u 9 sati, na ledenih -11°C, smrzavalo. Najviše Celzijevaca ima Makarska (8°C), dok je maksimalna temperatura u unutrašnjosti zemlje u isto vrijeme bila 0°C.