Čitaonica | Aktualnosti

Nataša Strelec Mahović nova ravnateljica DHMZ-a

07.05.2016. | Đurđica Marković

DHMZ, 6. 5. 2016. – Odlukom Vlade Republike Hrvatske 5. svibnja 2016. imenovana je nova ravnateljica DHMZ-a, meteorologinja dr. sc. Nataša Strelec Mahović. Cijeli dosadašnji radni vijek dr. sc. Nataša Strelec Mahović provela je u DHMZ-u.

Karijeru je započela kao znanstvena novakinja na projektu Oluje i prirodne katastrofe u Hrvatskoj. Godine 1993. počinje raditi kao prognostičarka u Odjelu za vremenske analize i prognoze, 2003. postaje voditeljica Odsjeka za obradu daljinskih mjerenja i meteorološke podloge, nakon toga vodi Odsjek za upozorenja i opću vremensku prognozu, a 2013. postaje voditeljica Službe za vremenske analize i prognoze.

Uz karijeru prognostičarke dr. sc. Strelec Mahović aktivna je u znanosti i autorica je brojnih znanstvenih i stručnih radova, najviše iz područja satelitske meteorologije. Na Geofizičkom odsjeku PMF-a u Zagrebu predaje kolegij Meteorološki praktikum, a 2013. izabrana je u znanstveno-nastavno zvanje docentice.

U dosadašnjem radu, osim operativnih poslova vezanih uz prognozu vremena i upozorenja na opasne vremenske pojave, sudjelovala je na nekoliko međunarodnih razvojnih i znanstvenih projekata, predstavnica je DHMZ-a u HAZU u Znanstvenom vijeću za daljinska istraživanja, te je delegat Republike Hrvatske u Znanstveno-tehničkom vijeću Europske organizacije za iskorištavanje meteoroloških satelita (EUMETSAT).

Dr. sc. Nataša Strelec Mahović zamijenila je mr. sc. Ivana Čačića, koji je na dužnosti ravnatelja DHMZ-a bio od listopada 2004. godine. Mr. sc. Ivan Čačić kao ravnatelj DHMZ-a u svojem je radu bio istaknuti koordinator mnogih nacionalnih i međunarodnih aktivnosti, među kojima je najvažnija ona predsjednika Regije VI (Europa) Svjetske meteorološke organizacije (WMO) koju obnaša od 2010. godine. Zajedno je s dr. sc. Strelec Mahović radio na uključivanju meteoroloških satelitskih motrenja u sustav za opažanja i prognoze DHMZ-a te su surađivali u upravljačkim i savjetodavnim tijelima EUMETSAT-a.