Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Neka vas ne zavara miris proljeća u zraku!

31.01.2013. | Đurđica Marković

cesta prema Željavi

Nakon pretežno oblačne noći i jutra, mjestimice i s malo kiše, vrijeme se je već prijepodne u cijeloj zemlji proljepšalo, a tmurne oblake zamijenilo je sunce.  Sa svakom zrakom sunca, rastu i temperature.

Jutros u 6:00 sati unutrašnjost zemlje imala je, za zadnji dan siječnja, sasvim ugodnih 0 do 6˚C, dok je na Jadranu izmjereno između 6 i 11 ˚C. U nastavku dana očekuje se između 7 i 12 ˚C u unutrašnjosti te od 10 do 15 ˚C na Jadranu.

Iako je u Dalmaciji ugodno toplo, mjestimice ima umjerenog, a na otvorenom moru i jakog sjeverozapadnog vjetra.

U većem dijelu zemlje i u petak će biti suho i barem djelomice sunčano te razmjerno toplo. Više oblaka popodne se očekuje u sjevernim kopnenim predjelima, a prema večeri i u noći na subotu na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj. Na sjevernom Jadranu, osobito na riječkom području te podno Velebita, bit će i kiše, koja se navečer i u noći na subotu očekuje i u gorskim predjelima.

Temperature će ostati slične današnjima, s vrijednostima koje će se u najtoplijem dijelu dana u unutrašnjosti zemlje kretati između 6 i 12 ˚C, a na obali i otocima od 10 do 15 ˚C.

Početak vikenda i nije baš obećavajući. Tmurni oblaci, kiša, u gorju snijeg i susnježica kojih će popodne i prema večeri biti i na sjeverozapadu unutrašnjosti, a nošenih burom navečer i podno Velebita, samo su dio subotnje vremenske slike. Dodatnu neugodu stvarat će vjetar, početkom dana širom zemlje južnih smjerova, no od sredine dana u unutrašnjosti će zapuhati umjeren i jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na sjevernom Jadranu jaka i olujna bura, uz koje će temperature padati. Samo će na jugu ostati razmjerno toplo, no i tu vrlo vjetrovito uz jako jugo.

Jutarnje temperature kretat će se između 3 i 7 ˚C u unutrašnjosti zemlje, te od 8 do 11 ˚C na Jadranu, dok će dnevne biti od 0 do 5 ˚C u unutrašnjosti, između 5 i 9 ˚C na sjevernom Jadranu, a samo će u Dalmaciji ostati razmjerno toplo, s temperaturama između 12 i 16 ˚C.

U noći sa subote na nedjelju te u nedjelju prijepodne u unutrašnjosti zemlje bit će oblačno, mjestimice sa snijegom i susnježicom. Popodne se očekuje postupan prestanak oborina, a prema večeri  i djelomično razvedravanje.

I na Jadranu će noć i jutro biti oblačni, mjestimice će biti i kiše, podno Velebita i snijega nošenog burom, no u nastavku dana i tu će se postupno razvedravati, a nešto kiše popodne može pasti još samo na krajnjem jugu.

Na kopnu će biti umjerenog sjevernog i sjeveroistočnog vjetra, koji će prema kraju dana slabiti, a postupno će slabiti i jaka bura na Jadranu. Na krajnjem jugu prijepodne će biti jakog južnog i jugozapadnog vjetra, a sredinom dana će zapuhati jak istočnjak.

Unutrašnjost zemlje ujutro će imati od -2 do 1°C, obala i otoci između 3 i 11°C. Danju kopnene predjele očekuje između -2 i 4°C, a morske od 6 do 13°C.