Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Odlazi klimatološko ljeto

31.08.2014. | Đurđica Marković

10514777_10202460811466495_2024930416_n

Bilo je ovo za mnoge razočaravajuće ljeto. Iako su nam pojedini mediji i meteorolozi prognostičari najavljivali sunčanije, toplije i sušnije ljeto od uobičajenog, stvarnost je, čini se, bila drugačija.

Službene klimatološke analize još nisu gotove, no moj je dojam da je ovo ljeto bilo sve samo ne onakvo kakvo je većinom na ovim našim prostorima – dugo, toplo i vruće, s dugim razdobljima bez oborina. Za vrijeme duljeg boravka u zadarskoj okolici, nekoliko puta sam svjedočila razgovorima u kojima su stariji Zadrani tvrdili kako se nekada u razdoblju od srpnja do kolovoza s čežnjom gledalo u nebo, iščekujući koju kap kiše. Ove godine s čežnjom se iščekivala svaka zraka sunca! A kako i ne bi kada se upravo na Zadar ekstremna količina kiše sručila čak dva puta – prvi puta 10. srpnja, a onda ponovo 30. srpnja!

Zadar_Filip Brala

Tako je 10. srpnja 2014. godine u 8 sati ujutro na služenoj meteorološkoj postaji  u Zadru izmjereno čak 109,5 litara kiše po kvadratnom metru.  Sva ta kiša pala je tijekom noći sa srijede na četvrtak 10. srpnja,  u samo pet sati (od 22 navečer do 3 sata ujutro), pri čemu je samo u posljednjem satu palo 45 litara kiše, što je više od mjesečnog prosjeka za Zadar. Bila je to najveća dnevna količina kiše izmjerena tijekom srpnja od davne 1961. godine, od kada se na toj postaji vrše mjerenja.

U razdoblju od 8. do 11. srpnja u Zadru je palo 168,7 mm kiše, što je više kiše no što padne tijekom prosječnog zadarskog ljeta (135,6 mm kiše za tri ljetna mjeseca)!

Jako grmljavinsko nevrijeme zahvatilo je Zadar i 30. srpnja 2014., desetak munuta prije 21 sat.  U periodu  od 8 do 14 sati, na službenoj meteorološkoj postaji Zadar zabilježena je  85 litra kiše koja je brzo poplavila gradske ulice i paralizirala promet.

No, Zadar nije usamljeni slučaj jer su u razdoblju od lipnja do kraja kolovoza ciklone marširale našim krajevima jedna za drugom, donoseći žestoke promjene vremena, nerijetko praćene obilnim oborinama koje su znale pasti u vrlo kratkom vremenu.

U takvim, vrlo nestabilnim, pomalo i ekstremnim vremenskim uvjetima, nastajali su i mnogi drugi meteorološki rekordi. Tako je, primjerice, 15. lipnja u Dubrovniku u samo pet sati pala čak 91 litra kiše, što je dvostruka količina kiše koja padne u prosječnom dubrovačkom lipnju !

Samo tri dana kasnije ekstremna količina kiše pala je i u Komiži, a tijekom srpnja i kolovoza obilne kiše osim na Zadar obrušile su se i na Pulu, Ist, Silbu, Konavle, Karlovac, Sisak, Petrinju, Slatinu, Krapinu, Rijeku Omišalj (aerodrom na otoku Krku) te na Dubrovnik Ćilipe.

Za oproštaj, klimatološko ljeto podarilo nam je sunce i toplinu, kojih je ove godine  u mnogim dijelovima zemlje manjkalo. U većini predjela danas je bilo vrlo toplo, s temperaturama od 24 do 28˚C u kopnenim te između 26 i 29˚C u morskim područjima. Najtoplije je bilo u Kninu koji se u 15:00 sati grijao na vrućih 30 ˚C.

Početak klimatološke jeseni obilježit će nova, žestoka promjena vremena koja će u mnoge dijelove zemlje ponovo donijeti obilne oborine, a uz jake vjetrove i značajno zahlađenje. Posebice će zahladiti u kopnenim predjelima, gdje će temperature biti i desetak stupnjeva niže od današnjih. Samo će na istoku Slavonije ostati razmjerno toplo.