Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Odlazi zagrebačka zima za pamćenje

28.02.2013. | Đurđica Marković

zima 2013. u Zagrebu

Odlazi klimatološka zima koju će biti teško zaboraviti. U protekla tri mjeseca dala je uzbudljive meteorološke događaje o kojima će se govoriti u godinama pred nama.

Pamtit ćemo ju ponajprije po snježnim rekordima, koji su padali kao zrele kruške, a među kojima se posebice ističu oni zagrebački. Prvi je stigao na samom početku klimatološke zime, 8. prosinca,  kada je Zagreb doslovno zatrpan snijegom. U samo jednom danu palo je čak 38 cm snijega, što je najveće jednodnevno povećanje snježnog pokrivača registrirano na meteorološkoj postaji Zagreb Grič od davne 1895. godine!

Ni na drugi se rekord nije dugo čekalo, jer već sredina siječnja donosi Zagrebu novi obilan snijeg, pa 14. siječnja 2013. godine postaja Zagreb Maksimir mjeri 68 cm snijega, što je najveća količina snijega na toj postaji od daleke 1949. godine. Kako bi se poštovali meteorološki standardi prema kojima se visina snježnog pokrivača mjeri snjegomjerom jednom dnevno i to u 7 sati, novi službeni rekord u visini snijega na postaji Zagreb Maksimir je 67 cm, koliko je mjereno dan kasnije, tj. 15. siječnja 2013. godine (7 sati ujutro). Sa 56 cm snijega rekord je jutra zabilježila i postaja Zagreb Pleso.

Na Griču se ove klimatološke zime nije dogodilo ništa spektakularno – snježni pokrivač debljine 84 cm, izmjeren 28. veljače  1895. godine i  dalje je aktualan, no imamo novi siječanjski rekord!

Zima je posebnu radost priredila Zagrepčanima, jer je i na Sljemenu, omiljenom izletištu Zagrepčana, ove godine snijega bilo kao u priči. I ne samo to, već su se i ovdje obarali rekordi! U nedjelju, 24. veljače, na Puntijarci je izmjeren najdeblji snježni pokrivač od kako je mjerenja, a iznosio je 136 cm. U idućem danima snijega je bilo još i više, da bi ga zadnjeg dana mjeseca veljače bilo čak 140 cm!

Koliko god zanimljiva i uzbudljiva bila sva ta snježna gungula, nadamo se da, s topljenjem snijega pod zrakama sunca, zima odlazi. A kako je izgledao život u snijegom zatrpanom Zagrebu, dočaravaju fotografije u nastavku.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 OLYMPUS DIGITAL CAMERA