Čitaonica | Aktualnosti

Olujno nevrijeme stiglo u Hrvatsku: vjetar rušio stabla, u Istri bujice izazvane obilnom kišom

12.05.2019. | Đurđica Marković

Pogoršanje vremena koje je danas zahvatilo Hrvatsku ponajprije obilježava jak i olujan vjetar, a u dijelovima zemlje i obilne oborine.

U Karlovcu je snažan vjetar iščupao ogromno stablo iz korijena. Grane su oštetile parkirane automobile.

Iz Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba kazali su da su tijekom večeri imali 34 intervencije po gradu, većinom zbog rušenja stabala. Većih šteta, na sreću, nije bilo.

Na Sljemenu je stablo palo preko ceste, doznaje se u operativnom dežurstvu zagrebačke Javne vatrogasne postrojbe.

U gotovo cijelom Zagrebu vatrogasci su angažirani na uklanjanju granja i limova koji su pali s krovova.

U Istri je pala obilna kiša, a prema pisanju portala Istramet, najviše kiše palo je na Labinštini ( 45 milimetara). Na Fortici je izmjereno 41 mm, a u Kazakapama 40 mm. Obilne kiše bilo je i u središnjem dijelu poluotoka.

U Pazinu je izmjereno obilnih 42 mm. Istramet izdvaja i postaju Motovun, Casa Rossa, gdje je izmjereno 38 mm u slivu rijeke Mirne koja je, prema izvješćima s terena, lokalno izašla iz korita. I vodostaj rijeke Pazinčice je značajno porastao.

I vrijeme u ponedjeljak obilježit će ponajprije vjetar, škura bura na Jadranu će pokazati svoje pravo lice, a temperature će biti primjerenije mjesecu ožujku nego ovom dijelu svibnja.

Na sjevernom Jadranu bit će olujne bure, no umjeren i jak, ponegdje moguće olujan sjeverac, puhat će i u kopnenim krajevima. Mjestimice je moguća i obilnija kiša, na Jadranu pljuskovi i grmljavina, a u višem gorju snijeg. U gorskoj Hrvatskoj bit će i oborina na granici kiše i snijega.

Inače, zahladnjenje i pogoršanje vremena početkom druge dekade svibnja u puku se povezuje s Ledenim svecima. Prema narodu, od Sofije za koji dan trebalo bi nastupiti stabilnije razdoblje.