Čitaonica | Aktualnosti

Pala obilna kiša, Krapina najkišovitije mjesto u Europi, drugo na svijetu!

14.08.2014. | Đurđica Marković

nevrijeme2Frontalni poremećaj koji je u noći sa srijede na  četvrtak i u četvrtak prijepodne prešao preko dijelova naše zemlje i mjestimice donio vrlo velike količine kiše, tijekom četvrtka se je premještao prema istoku i jugu zemlje.

Preko sjeverozapadnih i središnjih dijelova unutrašnjosti ovaj poremećaj prešao je već tijekom noći sa srijede na četvrtak te tijekom četvrtka prijepodne. Na Karlovac se obrušio već rano ujutro olujnim nevremenom.

Obilna kiša i zahlađenje u unutrašnjosti zemlje

Velike količine kiše koje su pale, Hrvatskom su Zagorju donijele probleme s poplavama, posebice  području grada Krapine te općinama Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće i Krapinske Toplice. Prema pisanju HRT-a, zbog obilne kiše tijekom dana su zatvorene tri državne i dvije županijske ceste u Krapinsko-zagorskoj županiji. Vatrogasci su intervenirali na više od stotinu mjesta, komunalni radnici od sinoć čiste odvode uz ceste, povećana je opasnost od klizišta. Zbog obilnih kiša proglašena je redovna obrana od poplave na rijeci Bednji u Varaždinskoj županiji.

Nevrijeme

Po podacima DHMZ-a, u Krapini je samo do 14:00 sati palo 143 mm kiše, čime se ovaj grad smjestio na prvo mjesto najkišovitijih mjesta u Europi te drugo mjesto među najkišovitije mjestima na svijetu (prema podacima sa Ogimet-a). Za sve ljubitelje rekorda, najviše kiše palo je u američkom Portlandu (161 mm)!

Prema podacima sa službenih meteoroloških postaja, u Varaždinu je palo 85 mm kiše (što tek malo manje od prosječne količine za cijeli kolovoz koji iznosi 90.2 mm),  u Ogulinu 71.5 mm, na Sljemenu 60.8 mm, u Karlovcu 55.2, Zagreb Griču 47.0 , Zagreb Maksimiru 41.5 , Pargu-Čabar 35.6 ,  Križevcima 35.4, na riječkom aerodromu 31.5, Zavižanu 30.3 , u Bjelovar 27.8 , Rijeci  27.6 , Sisku 26.8 , Senju 26.3, Pazinu 25.0  mm.

Kiše je bilo i u Slavoniji, no u znatno manjim količinama, uglavnom do 15 mm. Najmanje traga ova fronta je ostavila u Dalmaciji.

U dijelovima zemlje preko kojih je prošla, ova fronta je, uz sjeverne vjetrove, dovukla i hladan zrak, pa su temperature osjetno pale, nerijetko i više od 10°C.  Mjerilo se većinom između 15 i 19°C. U Slavoniji je do predvečer ostalo vrlo toplo, mjerilo se do 27°C, no u večernjim satima i tu se mjerilo i desetak stupnjeva manje.

Sunce koje se, nakon kišovitog prijepodneva, popodne pojavilo na sjevernom Jadranu, zagrijalo je ovaj dio Jadrana, pa se tu mjerilo oko 25°C, dok je u Dalmaciji ostalo vrlo toplo i vruće, s temperaturama čije su se vrijednosti kretale između 29 i 32°C.