Čitaonica | Aktualnosti

Početak tjedna oblačan, kišovit, vjetrovit i prohladan, a zatim proljepšanje

06.05.2019. | Nebojša Subanović

MI_svibanj 6

Nakon oblačnog, kišovitog i vjetrovitog vikenda, sličnim vremenskim prilikama počeo je i novi tjedan. Osim mjestimične kiše, a u Dalmaciji i pljuskova s grmljavinom, u gorskoj Hrvatskoj padaju i susnježica i snijeg.

Diljem zemlje je vjetrovito. U kopnenoj Hrvatskoj puše umjeren do jak sjeverac i sjeveroistočnjak, a na Jadranu umjerena i jaka, podno Velebita olujna bura s orkanskim udarima. Zbog vjetra se promet kreće usporeno ili s ograničenjima, o čemu se detaljnije možete informirati ovdje.

U drugom dijelu dana sa zapada se očekuje postupno smirivanje vremena i razvedravanje, a odmicanjem dana slabit će i vjetar.

Jutros u 6 sati temperature zraka na kopnu su se kretale od 1 do 7 °C, na moru između 7 °C na sjevernom Jadranu i 14 °C na krajnjem jugu. Najviše dnevne temperature u unutrašnjosti zemlje kretat će se od 5 do 10 °C, a na obali i otocima između 12 i 17 °C.

U Dalmaciji i Slavoniji utorak će biti pretežno sunčan. U ostatku zemlje bit će djelomice sunčano uz uglavnom umjerenu naoblaku, a u unutrašnjosti Istre i uz malu mogućnost za malo kiše ili poneki kraći pljusak. U gorskoj Hrvatskoj tijekom jutra je mjestimice moguć slab mraz.
Vjetar će u većini kopnenih predjela biti slab, u Slavoniji će puhati sjeverozapadnjak umjerene jačine. Na Jadranu će biti umjerene bure i sjeverozapadnjaka.
Jutarnje temperature zraka u gorskim predjelima od -2 do 1 °C, u unutrašnjosti zemlje između 2 i 6 °C, a na moru od 7 do 11 °C; najviše dnevne u kopnenim predjelima između 11 i 16 °C, a na obali i otocima od 15 °C na sjevernom Jadranu do 20 °C na krajnjem jugu.

U većem dijelu zemlje u srijedu će biti djelomice, na jugu i istoku i pretežno sunčano. Uz umjeren razvoj naoblake uglavnom u Gorskom kotaru može pasti i malo mjestimične kiše ili poneki kraći pljusak. U unutrašnjosti će zatopliti.
Diljem zemlje zapuhat će slab i umjeren jugozapadni i južni vjetar.
Jutarnje temperature zraka u kopnenoj će se Hrvatskoj kretati između 1 i 7 °C, na moru od 7 do 12 °C; najviše dnevne u gorskim će područjima biti između 13 i 15 °C, dok se u ostatku zemlje u najtoplijem dijelu dana očekuje od 16 do 20 °C.

Novo pogoršanje vremena u četvrtak

Prema trenutno dostupnim prognostičkim materijalima, u četvrtak će Hrvatsku zahvatiti novo pogoršanje vremena praćeno kišom i lokalnim pljuskovima. Jutro će biti toplije od nekoliko prethodnih, u kopnenoj Hrvatskoj i osjetno, a dnevne temperature ostat će u okvirima prethodnih dana.