Čitaonica | Aktualnosti

Početak vikenda pravi zimski, u novom tjednu čekaju nas južina i kiša!

16.03.2013. | Đurđica Marković

proljece mix

Malo po malo odmiče i kalendarska zima, preostalo joj je još svega šest dana, no ona se ipak ne da. Vidljivo je to ponajprije po temperaturama, koje su širom zemlje kao usred zime.

Pravim zimskim temperaturama ušli smo i u ovaj vikend. Najhladnije je bilo u Gorskom kotaru i Lici, gdje se mjerilo ispod 10°C, a mjestimice i ispod -15°C. Osim u unutrašnjosti, mraza je jutros bilo i u zaleđu obale, te na dijelovima obale i otoka. Ako vas zanimaju konkretne temperature izmjerene u jutarnjim satima u vašem mjestu, saznajte ih  ovdje!

U nastavku dana očekuje nas obilje sunca, no bit će to ono zubato, zimsko sunce, jer temperature će ostati na pravim zimskim vrijednostima  – u unutrašnjosti zemlje većinom između 0 i 5°C, a na obali i otocima između 5 i 9°C.

Vjetar će u unutrašnjosti zemlje oslabiti, što je svakako dobra vijest, a na zaštitu od hladnog vjetra još trebaju biti spremni stanovnici Slavonije i Podravine, gdje će još biti slabog do umjerenog sjeverozapadnjaka.

Na vedrom nebu nad Jadranom tek će se povremeno pojaviti poneki oblačak, a dojam lijepog vremena  neznatno će kvariti bura, no kako i ona pomalo posustaje,  odmicanjem dana bit će sve slabija, a dan sve ugodniji. Na sjevernom će Jadranu navečer zapuhati slab vjetar južnih smjerova.

Nedjelja će biti djelomice sunčana. Više oblaka očekuje se u drugom dijelu dana, osobito na Jadranu, na čijem sjevernom dijelu navečer i u noći na ponedjeljak mjestimice može  pasti i malo kiše, dok će u ostatku zemlje ostati suho. U dalmatinskom zaleđu mogla bi pasti koja pahulja snijega. U unutrašnjosti će zapuhati slab do umjeren jugozapadni i južni, u Slavoniji jugoistočni vjetar, a na Jadranu umjereno jugo, koje će prema kraju dana jačati. Na Kvarneru će biti slabog jugozapadnog vjetra. Unutrašnjost zemlje ujutro će imati od -10 do -2°C, obala i otoci između -1 i 5°C, dok će danju uz južinu malo zatopliti, pa kopnene predjele očekuje između 3 i 9°C, a morske od 7 do 12°C.

U unutrašnjosti zemlje u ponedjeljak će biti promjenljivo, na Jadranu pretežno oblačno, posvuda uz povremenu kišu, čija se glavnina očekuje na Jadranu, gdje su lokalno mogući i obilniji pljuskovi. U unutrašnjosti zemlje kiša će biti tek sporadična i uglavnom slaba, a bit će je uglavnom u gorskim, sjeverozapadnim i središnjim predjelima. U gorju će najprije padati snijeg, koji će ubrzo prijeći u kišu. Posvuda će biti vjetrovito, na kopnu uz umjeren južni i jugoistočni vjetar, na Jadranu uz jako i olujno jugo. Temperature zraka uz južinu će još porasti, pa će unutrašnjost zemlje u jutarnjim satima imati od 0 do 6°C, obala i otoci između 7 i 12°C, dok u najtoplijem dijelu dana kopnene predjele očekuje između 7 i 15°C, a morske od 10 do 15°C.