Čitaonica | Aktualnosti

Početak vikenda promjenjiv, Uskrs sunčan i topao

25.03.2016. | Đurđica Marković

Promjenjivost karakteristična za proljetno vrijeme i ovih će dana biti glavno obilježje vremenskih prilika u našim krajevima. Tako nas nakon djelomice sunčanog petka,  već početkom  vikenda ponovo očekuje više oblaka i mjestimična kiša.

Subota će diljem zemlje biti promjenjivo oblačna. Mjestimice će biti kiše ili kratkotrajnih pljuskova. Dobra je vijest da će se već prema kraju dana sa zapada postupno razvedravati.

U unutrašnjosti zemlje će biti slabog vjetra, većinom sjeverozapadnog i jugozapadnog. Na Jadranu će puhati slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, danju će ponegdje biti i uglavnom slabog jugozapadnog vjetra. Temperature zraka u jutarnjim će se satima kretati između 1 i 6°C u kopnenim, te od 5 do 10°C u morskim predjelima. U najtoplijem dijelu dana kopnenu Hrvatsku očekuje od 8°C u gorskim područjima do 14°C u nizinama unutrašnjosti, a morsku između 12 i 15°C.

U nedjelju se očekuje pretežno sunčano i ugodno toplo vrijeme. Prevladavat će mala naoblaka, a samo bi na krajnjem jugu i istoku zemlje, uz povremeno više oblaka, lokalno moglo pasti i vrlo malo kiše. Navečer će biti umjerene naoblake, a u noći na ponedjeljak očekuje se daljnji porast naoblake i kiša, ponegdje moguće i obilnija. Diljem zemlje bit će jugozapadnog vjetra, u većini predjela slabog, u gorskoj Hrvatskoj sredinom dana i umjerenog. Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između 2 i 6°C, na moru od 6 do 12°C. U najtoplijem dijelu dana očekuje se većinom između 14 i 18°C, samo je u gorskoj Hrvatskoj moguć koji stupanj manje.

Novi tjedan počet će promjenjivo oblačnim vremenom. Gotovo će posvuda biti povremene kiše, koja bi tijekom jutra ponegdje mogla biti i izraženija. U nastavku dana izmjenjivat će se kišna i kraća sunčana razdoblja, a većinom suho i uz više sunca bit će kasno popodne i prema kraju dana, uglavnom na Jadranu i u predjelima uz njega.

U kopnenoj će Hrvatskoj povremeno biti umjerenog jugozapadnog vjetra. Na Jadranu će puhati umjereno, prema kraju dana mjestimice i jako jugo i južni vjetar.

Temperature zraka u kopnenoj će Hrvatskoj biti između 3 i 7°C u jutarnjim satima, te od 13 do 17°C u najtoplijem dijelu dana. Najniže jutarnje temperature zraka na Jadranu će se kretati većinom od 8 do 12°C, a najviše dnevne između 14 i 18°C.