Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Pogrešnom prognozom do zatvora!

13.01.2012. | Đurđica Marković

Biti prognostičar zahtjevan je posao! Uz nepredvidivu ćud prirode, rad koji ne zna za blagdane i slobodne dane, u radnom vremenu koje vrlo često počinje dok ostatak ljudi još spava, u Južnoafričkoj Republici donosi i opasnost od odlaska u zatvor.
Vlada te zemlje donijela je, naime, novi zakon koji meteorolozima koji upozore javnost na eventualno netočne vremenske prilike, a bez dozvole Nacionalne meteorološke službe, propisuje drakonske kazne. Cilj novog zakona je spriječiti štetu koja nastaje panikom koju šire senzacionalistička predviđanja vremenskih prilika.

Svi samostalni meteorolozi morat će dobiti pismenu dozvolu Nacionalne meteorološke službe prije nego svoju prognozu podijele s javnošću. Čak i bilo koji građanin koji odluči nazvati radio stanicu ili neki drugi medij da bi upozorio na nadolazeću oluju, morat će imati dozvolu. Inače je podložan istoj kazni.

Za prekršitelje su predviđene  kazne do pet godina zatvora ili 3 640 000 kuna, a višestruki prijestupnici mogli bi završiti u zatvoru i na deset godina ili s novčanom kaznom do 7 280 000 kuna. Nacionalna meteorološka služba ograđuje se pritom od odgovornosti od bilo kakvih šteta, gubitaka ili ozljeda nastalih zbog neovlaštenih predviđanja.