Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Pred nama je pravi zimski vikend, snježan i leden!

07.12.2012. | Đurđica Marković

Snijeg i jaki  vjetrovi sa sjevera, hladnoća, a u gorskoj Hrvatskoj i zapusi snijega koji će ponovo stvarati ogromne poteškoće u prometu, obilježit će vikend pred nama.

Iako će petak proteći uz više-manje sunčano i suho vrijeme, već u drugom dijelu dana sa zapada se očekuje naoblačenje, na sjevernom Jadranu kiša,  u Gorskom kotaru snijeg, kojeg će biti i u unutrašnjosti Istre.

Kasno navečer, a osobito tijekom noći na subotu, kiša se očekuje i na ostatku obale, dok će u većini kopnenih predjela padati snijeg, kojeg može biti i na sjevernom Jadranu.

U unutrašnjosti zemlje bit će slabog i umjerenog jugoistočnog vjetra, koji će tijekom noći okrenuti na sjeverne smjerove, dok će umjerena i jaka bura na Jadranu u drugom dijelu dana okrenuti na umjereno do jako jugo.

U kopnenoj Hrvatskoj jutrošnje temperature kretale su se između -6 i -1 ˚C, a u najtoplijem dijelu dana očekuje se između -1 i 4˚C. Obala i otoci jutros su imali od 1 do 6 ˚C, a danju će imati između 5 i 12 ˚C.

Početak vikenda bit će zaista pravi zimski. Osim u unutrašnjosti zemlje, snijeg  će padati i na Jadranskoj obali, osobito na njenom sjevernom dijelu, a bura će ga donositi i na dalmatinsku obalu, osobito podno obalnih planina.

Posvuda će biti vrlo vjetrovito. U kopnenoj će Hrvatskoj puhati umjeren i jak, u gorskim predjelima na udare i olujan sjeverni vjetar, a na Jadranu jaka i olujna bura s orkanskim udarima, a samo će na krajnjem jugu Jadrana biti umjerenog i jakog juga. Posvuda će biti hladno, a hladnoću će dodatno pojačavati sjeverac na kopnu te bura na moru.

Jutarnje temperature će se kretati između -6 i -1°C na kopnu te od 0 do 12°C na moru. Danju se očekuje od -4 u gorju do 1°C u Slavoniji, a na Jadranu od 1 na njegovom sjevernom do 14°C na južnom dijelu.

U nedjelju se u cijeloj zemlji očekuje razvedravanje, pa će u središnjim, sjeverozapadnim i gorskim predjelima unutrašnjosti te na sjevernom i srednjem Jadranu biti pretežno sunčano. Samo će još u Slavoniji i Dalmaciji do sredine dana biti umjerene naoblake, ponegdje može pasti malo snijega, na obali kiše.

Na kopnu te na sjevernom dijelu Jadrana će puhati većinom umjeren sjeverozapadnjak, a u Dalmaciji umjerena i jaka bura, povremeno i s orkanskim udarima. Jutro će u unutrašnjosti biti vrlo hladno s temperaturama od -10 do -3°C, dok će se na obali i otocima mjeriti od -2 do 6°C. Danju se očekuje od -4 do 2°C na kopnu te od 2 do 8°C na Jadranu.