Čitaonica | Aktualnosti

Prolazi vrijeme skijaša, dolazi ono kupača

04.04.2016. | Đurđica Marković

Sunce i temperature zraka primjerenije svibnju nego početku travnja glavno su obilježje vremenskih prilika u našoj zemlji ovih dana. Dojam lijepog proljetnog vremena ne kvari ni umjerena naoblaka koje ima povremeno, posebice početkom dana.

Ovakvo vrijeme za posljedicu ima kopnenje snijega i porast temperature mora, što žalosti ljubitelje skijanja, a veseli sve one koji ne mogu dočekati da se bace u more i zaplivaju.

Najviša dnevna temperatura zraka u nedjelju je na Zavižanu iznosila 15°C, a visina snježnog pokrivača smanjila se za čak 8 cm. Uz umjerenu naoblaku, danas u 9:00 sati izmjereno je 7°C, a u nastavku dana temperature će biti slične jučerašnjima. Prema podacima DHMZ-a, jutros u 8:00 sati na Zavižanu je izmjereno 30 cm snijega, koliko je bilo i jučer navečer.

U Gorskom kotaru snijega još ima samo u višem gorju iznad 1200 metara.

Podsjetimo se i da je travanjski snijeg najčešći upravo na Zavižanu (prosječno 11 dana), a od nizinskih gradova po prosječno jedan snježni dan imaju Zagreb, Varaždin i Osijek.

Najviša temperatura mora zabilježena je jučer u Dubrovniku i iznosila je nešto manje od 18°C (17.6°C).  Ako znamo da temperatura mora u travnju prosječno dosegne obećavajućih 15°C, čini se da bi  sezona kupanja ove godine umjesto krajem travnja  mogla krenuti i ranije.

Jutros u 8:00 sati more je najtoplije bilo u Komiži (16°C ), samo malo svježije bilo je u Dubrovniku (15,5°C) i Šibeniku (15°C), dok je najniža temperatura mora izmjerena u Crikvenici.

Temperature mora možete pratiti ovdje.