Čitaonica | Aktualnosti

Sjećate li se prošlogodišnjeg prosinca?

28.12.2011. | Đurđica Marković

Uvijek kada nismo baš najzadovoljniji trenutnim vremenom, skloni smo reći kako „takvo vrijeme ne pamtimo“. Koliko je to točno, a koliko tek naša subjektivna procjena teško je reći, no u ovom ćemo vas tekstu podsjetiti kakvo smo vrijeme imali prošlog prosinca.

Mjesec je počeo vrlo intenzivnim ciklonalnim aktivnostima. U Gorskom kotaru, dijelu zemlje uz slovensku granicu te na sjeverozapadu zemlje bilo je snježno i hladno, s temperaturama koje najčešće nisu prelazile ništicu, U isto vrijeme, Dalmacija je uživala u gotovo proljetnom vremenu, s temperaturama koje su daleko nadilazile prosinačke prosjeke. No, nisu izostale niti kiše, pa je dolina Neretve bila poplavljena. Hladnoća s početka mjeseca nije ni u kopnenim predjelima dugo potrajala, pa već 6. prosinca počinje trodnevni  period s izraženom   južinom, mjestimice i obilnijom kišom, čiji je vrhunac bio 08. prosinca, kada se širom zemlje mjerilo od 15 do 19 ºC, a samo u višem gorju do 10 ºC. Već 9. prosinca uslijedila je izražena promjena vremena praćena kišom, koja je u unutrašnjosti zemlje prešla u snijeg, uz koji je i grmjelo. Temperature su naglo padale, nerijetko i više od desetak stupnjeva, a na obali je zapuhala jaka i olujna bura. U nedjelju, 12.12., snijeg je pao u zaleđu Dalmacije, a navečer se u južnoj Dalmaciji ponegdje spustio i do mora! Tako je prvi snijeg sezone pao na području Ploča, bilo ga je i u Vrgorcu, a jak snijeg s grmljavinom zabilježen je i na krajnjem jugu Dalmacije. Iznenadio je i stanovnike Pelješca i Korčule, a padao je i u Trpnju. Zabilježen je čak i na Mljetu.

Sredinom prosinca slijedilo je nekoliko suhih dana, ali s vrlo hladnim jutrima. U Lici se u jutarnjim satima mjerilo i -20 ºC, a ispod ništice se mjerilo i duž cijele obale. 17. prosinca snijeg je lepršao i Dubrovnikom, a sredinom dana zabijelio je čitavu  Istru i veći dio Kvarnera. Snježne pahulje zabilježene su i na Palagruži! Minimalne temperature su u unutrašnjosti uglavnom bile niže od -10 °C, a negativne vrijednosti mjerio je i veći dio obale. Najniža prosinačka temperatura izmjerena je 19. prosinca u Čakovcu (-21 °C). No već sljedećeg jutra, temperatura je posvuda porasla iznad nule. U Josipdolu je za tridesetak sati temperatura porasla čak za 31 °C. Toplina i južina, uz kišu, osobito na Jadranu, nastavila se do Božića. Snijeg se otopio, pa je Božićno jutro osvanulo bez snijega, čak i u najvišem gorju. No već tijekom dana snijeg je ponovo padao u gorju, a dan poslije i u većem dijelu unutrašnjosti. Bilo ga je mjestimice i na sjevernom Jadranu, a osobito u zaleđu Dalmacije. Osjetno je zahladilo, a na Jadranu je zapuhala i olujna bura. Malo snijega u Slavoniji je palo još 27. prosinca, nakon čega se do kraja godine vrijeme stabiliziralo.

S obzirom na gore napisano,  ispada da ovaj prosinac i nije tako loš, zar ne!