Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Španjolska – povratak zime!

28.04.2013. | Đurđica Marković

snijeg u Spanjolskoj

U noći sa subote na nedjelju Španjolsku i Portugal zahvatilo je jako zahlađenje, pri čemu je u nekim predjelima, uz pad temperatura i do 20°C, pao i snijeg! I dok je na jugoistok Europe stiglo preuranjeno ljeto i ljetne vrućine,  na jugozapadu kontinenta kiša, snijeg, vjetar i hladnoća.

Ciklona s centrom iznad Gibraltara koja je odgovorna za ovu snažnu promjenu vremena, u iduća 24 sata još će ojačati.

I tako samo dva dana prije kraja mjeseca travnja, dijelovi Španjolske bijele se pod snijegom! Snijeg je pao u dijelovima središnjeg i sjevernog dijela iberskog poluotoka, iznad 700 metara nadmorske visine, te u brdskim područjima mediteranske obale Španjolske. Pet do deset centimetara snijega palo je u naselju Morella Barraca u Valenciji. U jutarnjim satima snijega je bilo i na prometnicama, no zahvaljujući aktivnostima zimske službe i porastu temperatura, dnevni promet odvijao se je normalno.

Da se je u Španjolsku vratila zima,  svjedoče i temperature zraka izmjerene tijekom današnjeg dana (nedjelja). Tako se jutros u okolici Madrida mjerilo zimskih -3°C, a u samom Madridu 3°C. Ponferrada i Valladoid imali su -2°C, a najnižih -7°C izmjereno je u Navacerradi, na 1200 metara nadmorske visine.

Najniže temperature izmjerene u Španjolskoj 28. travnja 2013.

Tmin_Spanjolska

I najviše dnevne temperature u velikom dijelu Španjolske ostale su jednoznamenkaste. Tako je, primjerice, Ciudad Real u najtoplijem dijelu dana imao samo 5°C, Madrid 8°C, Zaragoza 9°C, Barcelona 10°C. Najtoplije se zadržalo na krajnjem jugu Španjolske, gdje su temperature dosezale 19°C, no zahlađenje se tijekom ponedjeljka očekuje i na tom području.

Najviše temperature zraka izmjerene u Španjolskoj 28. travnja 2013.

Tmax_Spanjolska

Početkom novog tjedna, snijeg se očekuje i u najvišim predjelima gorja Atlas u Maroku!

U dijelovima Španjolske pala je i jaka kiša, a redovno odvijanje morskog prometa ometa jak vjetar.

Hladnije od normalnog za ovo doba godine ostat će do kraja tjedna, kada se očekuje povratak temperatura primjenih ovom dijelu godine.

snijeg u Spanjolskoj 2

Izvor: WeatherOnline