Čitaonica | Aktualnosti

Stabilnom zimskom vremenu bliži se kraj, za vikend stižu kiša i snijeg

16.01.2020. | Đurđica Marković

Iako je u našim krajevima poznat kao „najzimskiji“, najhladniji i najsnježniji mjesec u godini, ovogodišnji siječanj do sada se baš i nije iskazao. No, prema najavama prognostičara, stabilnom zimskom vremenu bliži se kraj.

Nama koji ne volimo hladnoću, a snijeg nam je privlačan samo dok ga, iz topline doma, gledamo kako pada, to je u redu, no ljubitelji pravog zimskog vremena baš i nisu zadovoljni dosadašnjim razvojem vremenskih prilika u nas. Dobra vijest za njih je da se stabilna anticikonalna situacija pod kojom se Hrvatska nalazila ovih dana približava svom kraju, jer sve nam je bliža ciklona s kojom će u kontinentalnu Hrvatsku doći i snijeg. No, krenimo redom.

Na Jadranu će i danas biti pretežno sunčano. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadni vjetar. Jutarnje temperature zraka kretat će se između 6 i 10°C, a najviše dnevne od 11 do 17 °C.

U unutrašnjosti zemlje vremeske će prilike i danas biti tipične za siječanjske anticiklone: u prvom dijelu dana bit će niskih oblaka i magle koja na istoku može biti i dugotrajnija, a sunčana razdoblja najizglednija su u zapadnim predjelima. Jutro hladno, s temperaturama zraka između -5 i 0 °C, dok će dnevne temperature ovisiti o dugotrajnosti magle – tamo gdje se ranije raziđe očekuje se od 4 do 9 °C, uz dugotrajniju maglu ostat će hladno.

I veći dio petka bez značajnije promjene

Na Jadranu, u predjelima uz njega te u unutrašnjosti Istre i Dalmacije i petak će biti pretežno sunčan. Situacija u ostatku Hrvatske potpuno drugačija – niski oblaci i magla, često i dugotrajniji, a sunčana se razdoblja očekuju uglavnom u drugom dijelu dana, ponajprije u gorskim predjelima. Kasno navečer te tijekom noći na subotu u kopnenoj je Hrvatskoj mjestimice moguć snijeg.
U unutrašnjosti zemlje vjetar će biti slab. Na Jadranu će puhati slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni vjetar.
Jutarnje temperature zraka na kopnu će se kretati između -4 i 0 °C, na moru od 5 do 9 °C; najviše dnevne u kopnenoj Hrvatskoj između -1 i 6 °C, u gorskim predjelima mogu biti i malo više, dok se na obali i otocima u najtoplijem dijeu dana očekuje od 11 do 15 °C.

Vikend u znaku pogoršanja vremena uz kišu, u kopnenoj Hrvatskoj snijeg i susnježicu

Početak vikenda donosi pogoršanje vremena praćeno mjestimičnom kišom koja će u kopnenoj Hrvatskoj postupno prijeći u susnježicu i snijeg. U istočnoj Slavoniji u prvom će dijelu dana biti magle.
Vjetar će u unutrašnjosti zemlje biti slab, u većini predjela sjeveroistočni, na krajnjem istoku jugoistočni. Na Jadranu će puhati umjereno jugo, na njegovom sjevernom u drugom će dijelu zapuhat i umjerena bura .
Jutarnje temperature zraka u kopnenim predjelima od -3 do 1 °C, u morskim između 4 i 9 °C; najviše dnevne u kopnenoj Hrvatskoj između 0 i 4 °C, u gorskim predjelima moguće malo više, a na obali i otocima od 9 do 14 °C.

U unutrašnjosti zemlje u nedjelju će biti pretežno oblačno uz snijeg i susnježicu, pri čemu se u gorju i dijelovima nizinske Hrvatske očekuje i stvaranje snježnog pokrivača. Na Jadranu umjereno i pretežno oblačno uz povremenu kišu, lokalno moguće i izraženiju.

Vjetar će na kopnu biti slab i umjeren, sjeverni i sjeveroistočni. Na sjevernom i srednjem Jadranu bit će jake i olujne bure, na južnom umjerenog juga koji će postupno okrenuti na buru.

Jutarnje temperature zraka u kopnenim predjelima od -2 do 1 °C, u morskim između 5 i 10 °C; najviše dnevne u kopnenoj Hrvatskoj između -1 i 4 °C, a na obali i otocima između 8 i 13 °C.

Što nas očekuje u idućem tjednu saznajte početkom vikenda.

Fotografije: pixabay.com