Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Stiže nam obilna kiša iz Italije!

11.11.2012. | Đurđica Marković

Pogoršanje vremena najavljeno za danas stiže! Na sjeveru Italije već nekoliko sati padaju obilne kiše. U istočnoj Liguriji, Toskani i Sardiniji prouzročile su poplave i klizišta zemlje, a u zračnoj luci Genova otkazuju se avionski letovi.

Vrlo je vjetrovito. U mjestu Pantelleria zabilježena je jačina juga  od 75 km/h, nešto blaži udari juga obrušili su se na Trst i Veneciju (50 km/h), koja je pod vodom.  Poznata je to acqua alta (visoka voda), a razina vode  dosegnula je vrijednost između 120 i 130 cm.

Pod žestokim udarima juga je i naša obala. U vrijeme pisanja ovog članka na vjetrovitu  Opatiju se izlio pljusak.

Količine kiše koje su u Italiji pale od jučer ujutro mjestimice imaju i trocifrene vrijednosti. Tako je na područje Genove palo Od oko 170 mm kiše, oko  255 mm u Orto di Donni, a u Vari čak  275 mm u Vari. Ovako obilne kiše uzrokovale su poplave i klizišta zemlje.

Krajem današnjeg dana te osobito tijekom noći na ponedjeljak obilna se kiša očekuje i na području Istre i Kvarnera, a nastavit će se i u ponedjeljak, kada su mjestimice moguće i količine veće od 100 mm kiše. U takvim okolnostima, moguć je i nagli porast vodostaja rijeka te plavljenje nižih područja, osobito na području Istre, gdje je to bio slučaj i prije desetak dana.