Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Što je toplinski val, a što toplinski udar

17.06.2013. | Đurđica Marković

heat stroke

Vrijeme ovih dana, osim obilja sunca i topline,  donosi i neke nedoumice. Naime, često se u svakodnevnom razgovoru, a nerijetko i u medijima, brkaju dva pojma, a to su toplinski val i toplinski udar.

Kako bismo pojasnili ova dva, s obzorom na vremenske prilike u našoj zemlji ovih dana vrlo aktualna pojma, obratili smo se  Nebojši Subanoviću, stalnom meteorologu i prognostičaru  našeg portala.

Na moje pitanje “koja je razlika između toplinskog vala i toplinskog udara”, na sebi svojstven način odgovorio je kako “ja i moja mačka možemo doživjeti toplinski udar,  a  toplinski val je meteorološka pojava, baš kao što su to i kiša ili snijeg”.

Iz te jednostavne rečenice proizlazi i razlika između ova dva pojma s kojima se tako često barata na pogrešan način. Dakle, toplinski udar (ne toplotni, jer u hrvatskom jeziku postoji pojam toplina, a ne toplota, pa stoga i udar može biti samo toplinski, nikako i toplotni) posljedica je meteorološke pojave koja se naziva toplinski val.

Toplinski val je dugotrajnije razdoblje izrazito toplog vremena, nerijetko praćenog i visokim postotkom vlage u zraku.  Mjeri se u odnosu na uobičajeno vrijeme određenog područja, u odnosu na uobičajene temperature nekog razdoblja ili sezone. Temperature koje su za toplija klimatska područja normalne i uobičajene, u hladnijem području mogu predstavljati  toplinski val ukoliko su izvan uobičajenog vremenskog obrasca tog područja.

Toplinski udar je stanje organozma koje karakterizira povišena tjelesna temperatura koja nastaje zbog  pojačane tjelesne aktivnosti u uvjetima visoke temperature i vlage zraka, kada  prirodni termoregulacijski mehanizmi tijela nisu više sposobni osloboditi višak  topline u okolinu. Najvažniji mehanizam osloboađanja viška topline je  isparavanje znoja. Ako je postotak vlage u zraku visok, znoj ne može isparavati  i tijelo nema načina da se riješi viška topline. Toplinski udar je vrlo opasno  stanje iz kojeg se organizam ne može izvući sam. Svi takvi bolesnici umiru ako  im se ne pruži pomoć.

Prema svemu gore izrečenom, u prvom smo ovogodišnjem toplinskom valu, a iskreno se nadamo da toplinski udar neće biti zabilježen niti jedan!