Čitaonica | Aktualnosti

Sunčan i prohladan vikend i početak novog tjedna

15.10.2011. | Đurđica Marković

Ušli smo u sunčan i prohladan vikend. U kopnenim predjelima jutros je mjestimice bilo slabog mraza, a temperatura se spustila do čak -2°C. Najhladnijih -5°C izmjereno na Zavižanu, gdje je puhao i jak sjeveroistočni vjetar. U isto vrijeme, na jugu zemlje izmjereno je 14°C. U nastavku dana temperatura će rasti, no ostat će prohladno – na kopnu do maksimalnih 14°C, a na obali do 19°C. Osjet hladnoće na Jadranu će značajno pojačavati neugodna bura, koje će biti duž cijele obale.

Sunčanim i prohladnim vremenom vikend će se i nastaviti. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti će se kretati između -3 i 3°C, a na Jadranu od 6 do 13°C, dok će dnevni maksimumi biti do 12°C na kopnu te do 18°C na moru. Temperatura mora kreće se između 18 i 22°C, pa je u moru toplije nego vani pod udarima bure.

Iako prohladan, vikend je gotovo idealan za boravak u prirodi, naravno, u toploj odjeći i obući. Priuštite si neku dobru šetnju, priroda je predivna, zrak čist i opojan, omogućite svojim plućima i koži da dišu. Napunite baterije za novi tjedan i obaveze koje vas čekaju.

I početak novog tjedna neće donijeti značajniju promjenu vremena, barem kad je riječ o temperaturi i naoblaci. Dobra je vijest da će bura na Jadranu konačno posve oslabiti. No, u utorak popodne oblaka će biti više, na sjevernom Jadranu i u zapadnim predjelima mjestimice bi moglo pasti i malo kiše, a uz južne se vjetrove očekuje i zatopljenje, s kojim će se i biometeorološke prilike prema kraju dana pogoršavati.

Sunčevo UV zračenje bit će umjerene jakosti.