Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Svibanjski „ledeni sveci“

07.05.2013. | Đurđica Marković

ledeni sveci

Jeste li već čuli za „ledene svece“? Znate li tko su i zašto ih uopće spominjemo na meteorološkom portalu? Ako vas zanimaju odgovori na postavljena pitanja, naći ćete ih u nastavku teksta.

Sigurno se i vi sjećate nekog svibnja u kome se naprasno vratila zima!   Iako rijetko, zima zaista zna zalutati u svibanj! Takva jača zahlađenja, koja može pratiti mraz i snijeg, ne samo u višem gorju, već i u nižim predjelima, često se u narodu povezuju s takozvanim ledenim svecima. Najčešća su tri – Pankracije, Servacije i Bonifacije (od 11. do 13. svibnja).

Prošle, 2011. godine, zima se u našu zemlju vratila 13. svibnja, kada je naše krajeve zahvatila nagla promjena vremena, s kojom su stigli tmurni oblaci i kiša, u Gorski kotar, a mjestimice i u niže dijelove unutrašnjosti,  i snijeg. U većem dijelu zemlje temperature su u roku kraćem od 24 sata pale i 15-tak stupnjeva, a samo je na jugu zemlje ostalo toplo, s temperaturama iznad 20°C. Na Jadranu je zapuhala  „škura“ bura.

Ovakva nagla svibanjska zahlađenja ne događaju se samo kod nas, već su uočena u mnogim krajevima Europe. Osim  Pankracija, Servacija i Bonifacija, u ‘ledene svece’ ubrajaju se i Filip (1. svibnja), Sofija (15. svibnja) i Jelena (22. svibnja). Sveta Sofija se čak naziva i ‘ledena Sofija’ zbog činjenice da mraz katkad dođe oko 15. svibnja.

svibanjski mraz