Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Temperature za vikend padaju i ispod -15˚C

25.01.2013. | Đurđica Marković

temperature, 27. diječnja 2013., 7:00 sati

Današnjim premještanjem ciklone u smjeru jugoistoka te razvedravanjem, u petak popodne i prema večeri u naše je krajeve počelo pritjecanje hladnog zraka sa sjeveroistoka.

Upravo će taj hladan zrak obilježiti vrijeme tijekom vikenda pred nama. Iako će vremenske prilike širom zemlje biti stabilne, u pojedinim krajevima, osobito kontinentalne Hrvatske, bit će  i vrlo hladno.

Tako će već noćas biti hladnije nego protekle noći, a temperature će se u gorskim predjelima spuštati i ispod -15 ˚C, u planinskim kotlinama moguće i do -20˚C. Tome će ponajprije pogodovati vedra noć i snijeg na tlu.

U većem dijelu unutrašnjosti  subota će biti djelomice sunčana. Najviše sunca imat će najzapadniji dijelovi unutrašnjosti, a oblaka Slavonija i Lika, gdje bi moglo pasti i vrlo malo snijega. Ujutro će mjestimice biti magle ili niske naoblake, ponegdje moguće i dugotrajnije.  Vjetar će biti slab, sjeverni i sjeveroistočni.

Jutro će u unutrašnjosti zemlje biti vrlo hladno, posebice u sjeverozapadnim predjelima, gdje će nakon vedre noći temperature pasi i ispod 10°C, a očekuje se većinom između -16 i -3°C. Mraz će biti česta pojava. Osjetno toplije neće biti niti danju, a očekuje se od -10°C u gorskim predjelima do -2°C na istoku Slavonije.

Na  Jadranu će biti sunčano i pretežno vedro, a samo će podno južnodalmatinskih planina ujutro biti umjerene naoblake. Bit će vjetrovito uz umjerenu i jaku, mjestimice na udare i olujnu buru, koja će odmicanjem dana slabiti.

Jutarnje temperature na obali i otocima kretat će se  od -3 na sjevernom Jadranu  i 6°C na južnodalmatinskim otocima. U zaobalju će, naravno, biti hladnije. Tu se ujutro očekuje od -6 do -2°C. Danju će obala i otoci imati od friških  2 na sjevernom Jadranu do 9°C na njegovom krajnjem jugu, zaobalje od 2 do 5°C.

Nedjelja će u unutrašnjosti zemlje proteći uz djelomice sunčano, suho i vrlo hladno vrijeme. Početkom i krajem dana mjestimice će biti magle ili niskih oblaka, koji se ponegdje mogu i dulje zadržati, a nakon čijeg se izdizanja očekuje sunce. U jutarnjim satima bit će mraza. Vjetar će biti većinom slab.

Ostat će hladno, s jutarnjim temperaturama zraka između -13 i -2°C, u kotlinama između planinskih lanaca i hladnije, dok se danju očekuje uglavnom od -5 do 1°C.

Na Jadranu će biti pretežno sunčano te vedro ili malo oblačno, samo na riječkom području predvečer umjereno oblačno. Podno Velebita će biti umjerene bure s jakim udarima, a danju će duž obale zapuhati slab, tek rijetko i umjeren sjeverozapadnjak.

Jutarnje temperature zraka na Jadranu će biti od -1 na sjevernom do 5°C na njegovom južnom dijelu, dok će maksimalne dnevne biti između 4 i 10°C. Predjeli uz Jadran ujutro će imati od -7 do -2°C , a danju između 3 i 6°C.

U unutrašnjosti zemlje novi tjedan počet će pretežno oblačnim vremenom, a mjestimice su moguće i slabe oborine na granici kiše i snijega. Oblačno će biti i na sjevernom Jadranu, dok će u Dalmaciji prijepodne biti i nešto sunca, osobito na njenom srednjem i južnom dijelu. Popodne će i tu prevladavati oblačno vrijeme. Vjetar će u kopnenim predjelima biti slab, a na Jadranu će biti slabe do umjerene bure i sjevernog vjetra. Kopneni predjeli ujutro će imati od -11 do -1°C, morski između 0 i 4°C. Danju se očekuje između -3 i 2°C u unutrašnjosti zemlje, te od 5 do 11°C na obali i otocima.

Od utorka do petka oborine se ne očekuju, bit će i manje hladno. Od srijede će dnevne temperature na kopnu konačno prijeći ništicu, a u Dalmaciji će mjestimice porasti i do ugodnih 15°C.  S rastom temperatura i mraza će u unutrašnjosti zemlje biti manje, no to se ne može reći i za maglu, koja bi ponegdje mogla biti i gotovo cjelodnevna.