Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Toplo jutro u Slavoniji!

24.02.2013. | Nebojša Subanović

Osijek

Od Bjelovara do Osijeka zračnom linijom svega je 150 kilometara. No, jutros u 6:00 u Osijeku je izmjereno 8, a Bjelovaru samo 1 stupanj Celzija! Istovremeno, Županja  je imala čak 9!

Samo stupanj mjerio se i  u  Novoj je Gradišci, no kako je tamo bilo maglovito, nije baš usporedivo s ovim prethodnim podacima, jer magla sama po sebi značajno smanjuje temperaturu zraka.

Što je uzrokovalo tako veliku temperaturnu razliku?

Razlog tome je što se veći dio Slavonije našao u području toplog zraka tople zračne fronte koja se nalazi u sklopu ciklone čije je središte u ponoć bilo na sjevernom Jadranu, negdje oko ušća rijeke Po (vidi sliku u prilogu – analiza stanja u 00:00 UTC 24.02.2013.).

analiza_24 veljača 2013

analiza_24 veljača 2013

Kako se frontalne oborine nalaze u području toplog zraka, neovisno radilo se o toploj ili hladnoj fronti, to je jutros bilo kiše u jugoistočnoj Slavoniji te na Jadranu. Jutarnje temperature u Dalmaciji su bile između 10 i 13 stupnjeva!

Mala napomena vezana uz sliku: njemačka službena meteorologija prakticira imenovanja njima značajnih ciklona i anticiklona te odatle Thomas i Fenne na slici. Hrvatska meteorologija, nažalost, još ne poznaje tu praksu. Naime, imenovanje ciklona i anticiklona olakšava kasniju analizu vremenskih prilika.