Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

U naletu zime snježni centimetri rastu, temperature padaju

25.03.2013. | Đurđica Marković

cvijece u snijegu1

Ciklona, čiji je centar iznad srednje Italije, u veći dio unutrašnje Hrvatske donosi snijeg po količinama primjeren sredini zime. Na sjevernom Jadranu ima kiše i susnježice, a u Dalmaciji kiše pomiješane s pustinjskim pijeskom, što ga južni vjetrovi donose  iz Afrike.

Prema jutrošnjim podacima ( u 7:00) u posljednja 24 sata najviše novog snijega palo je u Pargu (10 cm), a slijede Crni Lug na Risnjaku (8 cm), Bednja i Varaždin (6 cm), Krapina i Sljeme (5 cm), Karlovac i zagrebački aerodrom (4 cm) …

Najdeblji snježni pokrivač i dalje je na Zavižanu (312 cm), a slijede Begovo Razdolje (108 cm), Sljeme (43 cm), Parg – Čabar (34 cm). Debljinu snježnog pokrivača izmjerenog jutros u 7:00 sati na ostalim meteorološkim postajama možete vidjeti ovdje.

Što se tiče temperatura zraka, zemlja je podijeljena u tri cjeline: pravu zimsku unutrašnjost, hladni sjeverni Jadran i po temperaturama proljetnu Dalmaciju. Što to konkretno znači, najbolje pokazuju vrijednosti temperatura.  U kopnenoj Hrvatskoj jutros u 6:00 sati mjerilo se između -8 i -1˚C, na Zavižanu je bilo -12˚C. Hladno je ostalo i u nastavku dana, u 14:00 sati većinom između -7 i 1˚C.

Uz snježne kristaliće i olujni istočnjak (19 m/s), u Senju je jutros izmjereno 0˚C, dok je ostatak sjevernog Jadrana imao od 2 do 10˚C. Dva sata iza podneva u Senju je padao umjereni snijeg, temperatura je pala za stupanj (-1˚C), a uz orkansku buru (21 m/s), osjet hladnoće je i desetak stupnjeva niži. Ostatak sjevernog Jadrana u „najtoplijem“ dijelu dana imao je od 3 do 7 ˚C.

Senjska bura1_Dinko Glavicic

 Situacija u Dalmaciji posve je drugačija. Iako i tu prevladava oblačno vrijeme, a ima i kiše, mjestimice i jake,  jutarnje temperature bile su i po petnaestak stupnjeva više nego na sjevernom Jadranu. Tako se jutros u 6:00 sati na dalmatinskoj obali mjerilo od 11˚C u Zadru do čak 18˚C u Makarskoj. Tijekom prijepodneva temperature su i tu padale, no još su uvijek osjetno više nego u ostatku zemlje. U 14:00 sati ovdje se je mjerilo između 9 i 12 ˚C, a samo je u Šibeniku, uz jaku kišu, izmjereno osjetno nižih 4˚C.

Na većem dijelu Jadrana puše umjerena i jaka bura s olujnim, podno Velebita i orkanskim udarima. Najjači udari bure zabilježeni su jutros na krčkom mostu (150 km/h), dok je na Visu puhalo jugo čiji su udari dosezali 116 km/h.

U sljedeća 24 sata ciklona koja je krivac za ovakve vremenske (ne)prilike  premještat će se sa svojim centrom preko južnog Jadrana na jugoistok.  Iako će se  njenim odmicanjem vrijeme tek djelomično stabilizirati, vrlo je vjerojatno da će njen odlazak predstavljati i oproštaj od zadnje zimske epizode u našoj zemlji.