Čitaonica | Aktualnosti

U zapadnoj Europi prometni kaos zbog snijega

12.03.2013. | Đurđica Marković

Prometni-kaos-u-Zapadnoj-Europi-zbog-snijega

Snježna oluja u zapadnoj Europi stvorila je rekordne prometne zastoje u Belgiji, velike gužve u Francuskoj i Britaniji, te zatvaranje zračne luke u Frankfurtu.

Belgijska služba za pomoć na cesti Touring objavila je da je ukupna dužina kolona na autocestama i glavnim cestama u vrijeme najveće gužve bila 1670 km, što je znatno više i od dosadašnjeg rekorda od 1285 km, ‘postavljenog’ lani, 3. veljače.

»Bilo je previše snijega u krivom trenutku. Ako noću jako sniježi, sol ne djeluje jer nema dovoljno auta da je raznese«, rekao je glasnogovornik Touringa Danny Smagghe. Normalnim utorkom ukupne kolone auta u vrijeme gužve dugačke su 250 do 270 km.

Zatvoren je i frankfurtski aerodrom, javlja Reuters. Uzlijetanja i sijetanja prestala su u utorak oko podneva, kako bi se očistio snijeg s piste trećeg europskog aerodroma.
»Od 11:20 više nema ni sijetanja i uzlijetanja. Dosad smo otkazali 213 letova«, rekao je glasnogovornik aerodroma za AFP.

U Francuskoj je zrakoplov Tunisaira skliznuo s piste pri siljetanju na aerodrom Orly pa je i pista drugog pariškog aerodroma bila zatvorena dok je trajala evakuacija 140 putnika.
Zatvorena su i dva glavna željeznička kolodvora u Bruxellesu, a četvrtina svih letova s pariškog aerodroma Charles de Gaullea otkazana je. U Francuskoj je 80.000 ljudi bez struje, a snježna oluja izazvala je poremećaje u prometu i u južnoj Nizozemskoj.

Izvor: Novi List