Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Venecija „potopljena“, u Dalmaciji višemetarski valovi izazvani orkanskim jugom

12.02.2013. | Đurđica Marković

poplavljena Venecija

Venecija pod vodom

Najnovija sredozemna ciklona čiji se je centar noćas nalazio nad sjevernom Italijom, donosi poteškoće na područjima pod njenim djelovanjem. Nizak tlak zraka i jako jugo na većem dijelu Jadrana povisili su razinu mora. Velik dio sjeverne Italije zahvatilo je snježno nevrijeme, a  snijeg pada sve do mora. Jučer je zabijelila i Genova.

U Veneciji je noćas stupanj opasnosti od plime podignut na najviši nivo, a u ponedjeljak navečer oglasile su se i sirene za uzbunu. O ozbiljnosti situacije govori i činjenica da je moguće obaranje rekorda plime od 160 centimetara, što znači novo plavljenje najromantičnijeg grada svijeta.

velika plima na Cresu, autor Domeniko Surdić

velika plima na Cresu, autor Domeniko Surdić

Iako manja nego u Italiji, plima je zabilježena i na hrvatskom dijelu Jadrana, posebice na dijelu  Kvarnera, gdje se u nekoliko mjeseci javlja već treći puta.  Počela je oko 21:30, a trajala veći dio noći. Plimni val posve je poplavio cresku rivu, a slično je i na ostatku sjevernojadranske obale.  Na zapadnoj obali Istre plima je poplavila niže dijelova obale u Poreču, Umagu i Novigradu, a zbog plime je zatvorena cesta od Poreča do Novigrada.

Kastel Novi, 11.02.2013 - Zbog olujnog juga, valovi u Kastelima su dosezali i do nekoliko metara

olujno jugo u Kaštel Novom, autor Zvonimir Barišin /CROPIX

Tijekom protekle večeri na Jadranu je puhalo jako i olujno jugo, a na otvorenom moru zabilježeni su  orkanski udari juga do 120km/h (otok  Vis).

Uz jake udare vjetra povećala se i valovitost mora, a valovi i plima poplavili su i niže dijelove dalmatinske obale.