Čitaonica | Aktualnosti

Vremenska slika blagdanskog vikenda

24.12.2011. | Đurđica Marković

I ove godine Bijeli Božić imat će tek sretnici u gorskim dijelovima zemlje, no na početak blagdanskog vikenda  većina nas neće se ljutiti, barem kad je riječ o vremenu.  Iako smo ponovo uskraćeni za snijeg, ugođaj je zimski, osobito u unutrašnjosti zemlje, gdje su i jutrošnje temperature prave zimske. U većem je dijelu zemlje sunčano i pretežno vedro, u Karlovcu, Ogulinu, Sisku, Slavonskom Brodu i Zagrebu sunce se probija kroz sumaglicu, a samo je Gospićanima magla sakrila nebo.  U više-manje sunca uživat ćemo do ranog popodneva, kada će se sa sjeverozapada početi navlačiti tmurni oblaci, koji će navečer i u noći donijeti i mjestimične oborine – na Jadranu kišu, u gorju snijeg, a pokoja snježna pahulja mogla bi zalepršati i na sjeverozapadu unutrašnjosti te u Slavoniji.

Ako nikako ne želite ove blagdane provesti bez snijega, evo informacije gdje ga još možete naći u količinama većim od 10 cm: najviše ga je na Zavižanu (40 cm), u Begovom Razdolju i Delnicama (28 cm), na Sljemenu (21 cm), u Hravatskoj Kostajnici i Ogulinu (15 cm), u Gospiću i na postaji Parg-Čabar (14 cm), na Bilogori (11 cm).  

I Božićno jutro bit će hladno, u istočnoj Slavoniji i u Lici  moguća je i pokoja pahulja, no u nastavku dana očekuje se uglavnom sunčano i ne prehladno vrijeme, s temperaturama čije će maksimalne  vrijednosti u unutrašnjosti zemlje biti  oko 5°C, a na Jadranu oko 11°C. Stanovnicima naše obale  užitak će donekle kvariti umjerena i jaka bura.

Biometeorološke prilike bit će uglavnom dobre, čemu će svakako doprinositi i blagdansko raspoloženje.

Bez obzira na vrijeme, uživajte! Sretni Vam blagdani!