Čitaonica | Aktualnosti

Vremenske (ne)prilike: Jadran, unutrašnjosti Dalmacije i Istre te gorska Hrvatska na udaru obilnih oborina te jakog i olujnog vjetra!

12.11.2019. | Đurđica Marković

Dosta vam je kiše i tmurnih oblaka, rado biste se vratli na početak jeseni i preskočili ovu kasnu? Žao nam je što vas moramo razočarati, no ne samo da na vidiku nema nekog smirivanja vremena, već je ciklonalna aktivnost koja u idućim danima u velikoj mjeri utječe na vrijeme ne samo u Hrvatskoj, već i u nizu zemalja zapadnog Sredozemlja, prilično složena.

Sigurno ste već čuli ili pročitali da se tijekom nedjelje nad zapadnim Sredozemljem razvila ciklona koja tijekom jučerašnjeg i današnjeg dana jača, odnosno tlak u njezinom središtu sve više pada. Sa svojim glavnim centrom zadržava se uglavnom nad Sardinijom i Korzikom, no unutar tog prostranog polja sniženog tlaka razvijaju se i manje ciklone, takozvane ciklone kćeri, od kojih će se jedna danas navečer razviti i nad Jadranom, a tijekom srijede premještati preko Jadrana i Hrvatske.

Osim što će južno i jugozapadno visinsko strujanje podržavati nastavak razmjerno toplog vremena pa studeni neće opravdati svoje ime ni idućih 10-tak dana, ovakva sinoptička situacija donijet će obilnu oborinu, prvo zapadnom Sredozemlju, potom ponajviše srednjem Sredozemlju (najizraženije Italiji), a zatim i istočnom. U Hrvatskoj će najviše biti pogođena obala, unutrašnjost Istre i Dalmacije te gorska Hrvatska. Maksimum oborina u našoj zemlji očekuje se s utorka na srijedu kada će pasti između 50 i 150 mm na pojedinim lokalitetima duž obale i u gorju.

S obzirom na očekivani razvoj situacije treba naglasiti da su zbog dosadašnjih obilnih oborina  vodostaji naših rijeka bili u porastu te su uglavnom dosegnuli domene srednjih voda. Tijekom nove prognozirane kišne epizode očekuje se novi porast vodostaja, prvenstveno na području Istre i Primorja, Gorskog kotara, Like te Dalmacije.

Vlažnost tla se na području Hrvatske trenutno kreće od 50% do 100%. Prilikom lokalno izraženijih pljuskova na riječnim slivovima s većom vlažnošću tla povećana je i mogućnost pojave povremenih bujičnih tokova. Lokalno izraženi pljuskovi s kojima će pasti veća količina kiše u kratkom vremenu mogu prouzročiti poplavljivanje prometnica i pojedinih objekata, bujične poplave, te klizišta i odrone.

Uz to će na Jadranu i u gorju od utorka do četvrtka biti i vrlo vjetrovito, uglavnom uz jako i olujno jugo. Udari vjetra u utorak mogu dosezati vrijednosti između 20 i 30 m/s (od 70 do 110 km/h). S premještanjem ciklone te visokim valovima za očekivati je i poplavljivanje pojedinih riva. A uz mokro tlo te jak vjetar potencijalnu opasnost mogu prouzročiti i stara i bolesna stabla kojima najviše prijeti rušenje tijekom navedenih vremenskih uvjeta.

Izvor: DHMZ