Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Vrijeme za vikend stabilnije i ljepše, sredinom idućeg tjedna moguća nova promjena

16.02.2013. | Đurđica Marković

kavica na splitskoj rivi

Prvi dio veljače je za nama, kao i tri ciklone koje nam je donijela. Ovu posljednju pamtit ćemo po obilnim oborinama u pojedinim  dijelovima zemlje. Vikend u koji smo upravo zakoračili obilježit će stabilnije vrijeme.

Ciklona koja je obilježila vrijeme u našoj zemlji u prvoj polovici tjedna,  a koja je odmaknula od naših krajeva prema jugoistoku Europe, donijela je u gorsku Hrvatsku  obilan snijeg. Snijega je bilo i u zapadnim dijelovima unutrašnjosti, a u sjeverozapadnim kopnenim predjelima, posebice uz granicu sa Slovenijom,  i obilnog. Na Jadranu je bilo obilne kiše.

Pod utjecajem sjeveroistočne anticiklone, na Jadranu se je vrijeme već tijekom četvrtka počelo popravljati, a u unutrašnjosti je bilo još uglavnom slabih oborina. Petak je na Jadranu protekao uz sunce i ugodne temperature zraka, koje su se na južnom Jadranu penjale do 15˚C. U unutrašnjosti zemlje zadržali su se tmurni i sivi oblaci, poneka zraka sunca uspjela se probiti tek na krajnjem sjeveru, no oborine je bilo vrlo rijetko i bile su slabe. Temperature su bile osjetno niže nego na Jadranu, a u najtoplijem dijelu dana kretale su se od 2 ˚C na zapadu do 5 ˚C na istoku unutrašnjosti.

Tijekom vikenda te početkom novog tjedna na vrijeme u našim krajevima nastavit će djelovati istočnoeuropska anticiklona. U takvim okolnostima, Jadran će idućih dana imati više-manje sunčano i uglavnom suho vrijeme. Tijekom vikenda će se preko juga Italije i Jonskog mora na jugoistok premještati manja ciklona, iako će se nalaziti dalje od naših krajeva, mogla bi otvorenom moru i jugu Dalmacije donijeti i malo kiše.

Uglavnom suho vrijeme očekuje i unutrašnjost zemlje, slabih oborina na granici kiše i snijega bit će rijetko, uglavnom u gorskim predjelima, no zato će jutarnja magla ili niski oblaci biti česta pojava.

Bez obzira čeka li dio zemlje u kom živite sunce ili tipično zimsko sivilo, iskoristite suho i ne prehladno, a na Jadranu sasvim ugodno toplo vrijeme, za boravak u prirodi, jer već sredinom idućeg tjedna naše bi krajeve mogla zahvatiti nova promjena vremena.

djeca na snijegu