Čitaonica | Aktualnosti

Za petak pripremite kišobrane i jakne

04.10.2011. | Đurđica Marković

Prema najnovijim prognostičkim materijalima i najavama meteorologa, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme zadržat će se širom zemlje i sutra te dobar dio četvrtka. No, u četvrtak popodne na sjevernom će Jadranu već biti mjestimične kiše, pljuskova i grmljavine. Duž cijele obale zapuhat će umjereno jugo, koje će navečer te tijekom noći na petak i jačati.

Već u petak ujutro kiše će osim na sjevernom Jadranu biti i u većem dijelu unutrašnjosti, a sunce će se zadržati tek u Slavoniji i Dalmaciji, no i tu se tijekom popodneva očekuje postupan porast naoblake, a s njim i kiša.

S ovim pogoršanjem vremena u unutrašnjosti zemlje zapuhat će i dosta jaki sjeverni vjetrovi, a na sjevernom Jadranu jaka bura s olujnim udarima, koja će rashladiti i temperature mora. U Dalmaciji će prijepodne biti umjerenog do jakog juga, koje će popodne okrenuti na sjeverozapadnjak, a prema večeri će i tu zapuhati neugodna bura.

U cijeloj zemlji će i zahladiti. Najmanji pad temperatura očekuje se u Dalmaciji i Slavoniji. U ostatku zemlje maksimalne dnevna temperatura bit će mjestimice i desetak i više stupnjeva niža nego proteklih listopadskih dana. Uz ovakvo zahlađenje, kiša bi predvečer te tijekom noći na subotu u Gorskom kotaru i Lici mogla prijeći u snijeg i susnježicu.

Zato, ako ste ljubitelji sunca i topline, iskoristite vrijeme do petka najbolje što možete, a za petak pripremite kišobran, topli pulover ili jaknu.

I uživajte, jer i kišni, prohladni listopad ima svojih čari!