Čitaonica | Aktualnosti | Zanimljivosti

Zbog snijega otežana vožnja kroz Gorski kotar, dijelove Like i središnje Hrvatske

24.01.2013. | Đurđica Marković

snijeg ou GK

Snijeg otežava vožnju Gorskim kotarom, dijelovima Like i središnje Hrvatske, dok se na većini cesta u ostatku zemlje vozi po mokrim i skliskim kolnicima od kiše.

Na cestama u gorju mogući su odroni zemlje i kamenja. U priobalju mjestimice puše jak vjetar. Trenutno nema slobodnog pravca za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i obrnuto, zbog proglašenih zimskih uvjeta na većini cesta u Gorskom kotaru.

Dionicom Jadranske magistrale između Bakra i Senja (D8) zabranjen je promet za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), zbog bure.

Proglašeni su zimski uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na sljedećim cestama: u Gorskom kotaru na A6 Rijeka-Zagreb na dionici Kikovica-čvor Bosiljevo, D3 Zdihovo-Kikovica (dionica stare ceste kroz Gorski kotar), D32 GP Prezid-Delnice, D42 Stubica-Vrbovsko, D203 Brod na Kupi-Delnice, D305 Parg-Čabar te D501 Gornje Jelenje-Meja (ostale županijske i lokalne ceste na području Vrbovskog, Delnica i Čabra). U Lici i Karlovačkoj županiji na D1 Karlovac-Grabovac-G. Vaganac, D23 Duga Resa-Josipdol-Kapela-Vratnik-Senj i D42 Josipdol- Poljanak.

Samo osobna vozila smiju prometovati županijskim cestama ŽC 5169 Donji Lapac-Bjelopolje i ŽC5199 Šušanj-Štirovača.

Zbog izlijevanja rijeka zatvorene su pojedine ceste u Karlovačkoj, Sisačko-moslavačkoj i Zagrebačkoj županiji: D36 Karlovac-Šišljavić, u mjestima Donja Kupčina, Koritinja i Jamnica, ŽC3156 Žažina-Mala Gorica, ŽC3149 Husje- Donje Mekušje, ŽC3195 Gračanica Šišinečka, ŽC3275 Stankovac-Slana, LC33086 Skela, LC31205 u Pokupskom i LC31205 Aguštanovec-Lijevi Degoj. U Ličko-senjskoj i Šibensko-kninskoj županiji zatvorene su ŽC5146 Donji Kosinj-Rudinka, ŽC5153 Gornji Kosinj- Kosinjski Bakovac, ŽC5162 Smiljane-Rosulj.

Ne plove katamarani: Rijeka-Lošinj, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split i Vis-Split, zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta. Trajekti i ostali katamarani plove prema plovidbenom redu.

Izvor: HAC